Biden odobrio prodaju raketa zrak-zrak S. Arabiji vrijednih 650 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju raketa zrak-zrak vrijedih 650 miliona dolara Saudijskoj Arabiji, objavio je Pentagon. Ovo će biti prva velika prodaja oružja Bidenove administracije zaljevskoj kraljevini, piše Al Jazeera English.

U saopštenju Pentagona se navodi da je američki State Department odobrio prodaju kako bi pomogao Rijadu da se suprotstavi sadašnjim i budućim prijetnjama.

“Ova predložena prodaja će podržati vanjsku politiku SA i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država pomažući u poboljšanju sigurnosti prijateljske zemlje koja nastavlja biti važna sila za politički i ekonomski napredak na Bliskom istoku”, rekao je Pentagon.

Dodaje se da će firma Raytheon sa sjedištem u Massachusettsu biti “glavni izvođač” za prodaju AIM-120C-7/C-8 naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) i prateće opreme.

Prodaja dolazi mjesecima nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da će prekinuti američku podršku “ofanzivnim operacijama” Saudijske Arabije u Jemenu, uključujući “relevantnu prodaju oružja”.

Biro za političko-vojna pitanja State Departmenta naveo je u seriji tvitova u četvrtak da se projektili “ne koriste za gađanje kopnenih ciljeva”.

“Vidjeli smo porast prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju u protekloj godini”, dodaje se.

“Saudijske rakete AIM-120C, raspoređene iz saudijskih aviona, bile su ključne u presretanju ovih napada koji su takođe [doveli] američke snage u opasnost i više od 70.000 američkih građana u Kraljevini u opasnost.”

Za prodaju nije potrebno odobrenje Kongresa, ali zakonodavci mogu blokirati dogovor usvajanjem zakona o neodobravanju u Senatu i Predstavničkom domu.

Prodaja raketa uslijedila je nakon što je SAD u septembru odobrio ugovor o održavanju helikoptera za Saudijsku Arabiju, vrijedan 500 miliona dolara.

IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši