Biden istakao podršku Saudijskoj Arabiji povodom napada Husa

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom razgovarao je o brojnim pitanjima, uključujući napade pripadnika jemenskog šiijskog pobunjeničkog pokreta Husi na kraljevstvo, prenosi agencija Anadolija.

Iz Bijele kuće je saopćeno da su dvojica lidera razgovarali o regionalnom razvoju i pitanjima od zajedničkog interesa kao i o pitanjima regija Bliskog istoka i Evrope.

“Predsjednik je naglasio opredijeljenost SAD-a da podrži Saudijsku Arabiju u odbrani naroda i teritorije od ovih napada i punu podršku naporima koje predvode Ujedinjene nacije da se okonča rat u Jemenu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Biden istakao svoju posvećenost da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje i obavijestio je kralja o tekućim multilateralnim pregovorima o ponovnom uspostavljanju ograničenja iranskom nuklearnom programu.

“Dvojica lidera su se složila da će njihovi timovi ostati blisko koordinisani tokom narednih sedmica i mjeseci”, navodi se u saopćenju.

Ponovili su predanost Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije osiguravanju stabilnosti globalnog snabdijevanja energijom.

Pobunjenici Husi posljednjih sedmica učestali su napade dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, navodeći da su napadi odgovor na koalicijski napad na Jemen. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se s Husima od 2015, godinu dana nakon što su pobunjenici zauzeli veći dio Jemena, uključujući Sanu.

Sedmogodišnji sukob stvorio je jednu od najgorih svjetskih humanitarnih kriza koje je izazvao čovjek, s gotovo 80 posto zemlje, ili oko 30 miliona ljudi, kojima je potrebna humanitarna pomoć i zaštita. Prema procjenama UN-a više od 13 miliona ljudi izloženo je riziku od gladi.

Agencije

Komentariši