“Bedr 313” – jedinica čiji vojnici tragaju za šehadetom

Kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu prije nešto više od dvije sedmice, u ofanzivi koja je šokirala, kako afganistanski i američki vojno-politički establišment, tako i svjetsku javnost, na vidjelo su izašla brojna pitanja. Posebna pažnja je usmjerena na talibanske borce, odnosno na specijalne jedinice “Bedr 313” i “Sara Kheta” koje su imale ključnu ulogu u pobjedi nad afganistanskom vojskom a potom osiguravanje svih velikih gradova.

Jedinica “Bedr 313” došla je u fokus javnosti nakon što su ih talibani rasporedili po Kabulu da osiguravaju ključne institucije. Pripadnici jedinice Bedr 313 su iskusni vojnici s povećim borbenim iskustvom i koji se obilato koriste najmodernijom vojnom tehnologijom. Jedinica je dobila ime po čuvenoj Bitki na Bedru gdje je Poslanik Muhammed a.s. okupio vojsku koja je brojala 313 ashaba i pobijedio vojsku mnogobožaca.

Jedinica “Bedr 313” danas broji preko pet hiljada specijalaca. Prema svjedočenju komandanta Suhejba Saida, u ovu jedinicu se biraju samo borci koji su spremni postići šehadet.

Osim jedinice “Bedr 313”, koja je posljednjih dana plijenila pažnju svjetske javnosti, talibani ističu još jednu specijalnu jedinicu u svojim redovima, a to je “Sara Kheta”, što bi značilo Crvena jedinica, a koja je u ovomjesečnoj ofanzivi bila ključna u osvajanju gradova Lashkar Gah te Kunduza. Premda su pripadnici ove jedinice često nazivani elitnim komandosima, ponekad se ne koriste u takvim operacijama nego je to zadaća Bedrija, dok su članovi “Sara Khete” napadali u funkciji udarničkih trupa, povremeno se boreći i protiv haridžija IDIŠ-a, kao što je bio slučaj u bitki kod jugozapadnog distrikta Darzab u julu 2018. godine. Za razliku od ostalih talibana, oni nisu lojalni raznim klanovima ili selima, već samom pokretu odnosno vođi.

Agencije

Komentariši