Baza od milijardu funti – Pogledajte kako Amerikanci uklanjaju i uništavaju Bastion Camp (VIDEO)

685

Bastion Camp je primarno bivša zračna baza britanske vojske u afganistanskoj pokrajini Helmand. Izgradnja baze dovršene 2005. godine koštala je čak milijardu britanskih funti. Bastion Camp je najveća prekomorska vojna baza britanske vojske izgrađena nakon Drugog svjetskog rata.

Baza je do 2014. godine bila centar operacija globalne alijanse za borbu protiv talibana u Afganistanu te je imala kapacitet da smjesti 32.000 vojnika. Ne radi se o običnoj bazi, ona je služila i kao mjesto odakle se kontrolirao zračni saobraćaj iznad Afganistana. Ova baza također je bila sjedište za Dansku i Estonsku vojsku.

Zbog sve većeg pritiska talibana koji su do 2013. godine stekli punu mogućnost granatirati područje te izvoditi manje ingimasi napade, Britanci su se povukli i bazu ostavili Amerikancima.

Amerikanci su strahovali da bi talibani mogli zauzeti bazu i doći u posjed izrazito vrijedne vojne i komunikancijske opreme, kao i aviona i strateških bombardera, pa su je krajem 2014. godine uklonili i uništili, a snage su prebacili u udaljeno pustinjsko područje daleko od talibanskog teritorija.

Ummet Press