Izraelska obavještajna web stranica “Debka” potvrdila je da je šef sirijskog režima, Bašar al-Assad, imao dugotrajan telefonski razgovor s izraelskim premijerom, Benjaminom Netanyahuom, posredovan od strane Rusije i SAD-a.

Izraelska web stranica u izvještaju navodi da je Netanyahu prije nekoliko dana upoznao američkog predsjednika Donalda Trumpa sa sadržajem razgovora između njega i Bašara al-Assada, na kojem su se dogovorili o brojnim vojnim aranžmanima u pograničnom području.

Assad je obećao Netanyahuu održati mir u pograničnom području i spriječiti Iran i libanski Hezbollah da izvode bilo kakve napade na Izrael preko sirijskog teritorija, dajući mu do znanja kako će ukloniti sve raketne sisteme u blizini Golanske visoravni i spriječiti iranske dronove da koriste sirijski zračni prostor za špijuniranje ili napad na izraelski teritorij.

U izvještaju se naglašava da je izraelski premijer zahtijevao od Assada da ne dopusti Iranu nadzor nad bilo kojim strateškim objektom u Siriji i gospodarskim sektorima, posebno morskom lukom Latakija.

Zauzvrat, Netanyahu je obećao pružiti sve oblike sigurnosti i diplomatsku podršku Assadovom režimu kako bi postigao regionalnu normalizaciju i omogućio Assadovim snagama kontrolu graničnih područja uvjeravajući frakcije sekte Druza koje surađuju s Izraelom da se okrenu Assadu.

Izraelska obavještajna web stranica “Debka” tvrdi da su Assad i Netanyahu izbjegavali razgovarati o navodnim izraelskim napadima na iranske položaje u Siriji.

Prema izvoru, Assad je tražio da Izrael iskoristi svoj utjecaj i lobira kod arapskih zemalja kako bi povukle embargo uveden nekim državama koje su pokušale normalizirati odnose s sirijskim režimom. Izrael bi također trebao posredovati kod obnavljanja diplomataskih odnosa između sirijskog režima i arapskih zemalja regije.

Nakon curenja ovih podataka u Iran, specijalni pomoćnik predsjednika iranskog parlamenta Amir Abdullahian iznenada je posjetio Damask kako bi upoznao Assadove namjere.

Važno je napomenuti da je sirijski režim preko pola stoljeća štitio sjeveroistočnu izraelsku granicu. Hafiz al-Assad, otac Bašara al-Assada, Izraelu je predao Golansku visoravan i Izrael njome upravlja do danas. Od vojnog napredovanja sirijskog režima i ostanka Assada na vlasti najviše je profitirao upravo Izrael. Izrael nema ništa protiv Assada i njegovog režima, ali ima protiv Irana i Hezbollata, barem tako tvrdi, iako ni Iran ni Hezbollat tokom cijelog sirijskog rata nisu ispalili ni metak u pravcu Izraela.

Nidaa-Surija/Ummet Press