24.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 13 Maja, 2021

Australski vojnici osumnjičeni za ubistvo 39 civila u Afganistanu

Čelni australski general u četvrtak je iznio pojedinosti iz izvještaja o mogućim ratnim zločinima koje su počinili pripadnici australskih specijalnih postrojbi, a u kojem se navode dokazi o 39 nezakonitih ubistava u 23 incidenta.

Navodeći pojedinosti iz dugo čekane istrage o postupanju pripadnika australskih specijalnih postrojbi u Afganistanu od 2005. do 2016, general Angus John Campbell je rekao da postoje dokazi o ubijanjima zarobljenika, seljaka i drugih civila van borbi.

Glavni istražitelj “je utvrdio da postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda o nezakonitim ubistvima 39 osoba u 23 incidenta od strane 25 pripadnika australskih specijalnih postrojbi, pretežito iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS)”, rekao je Campbell novinarima u Canberri.

Neki od navodno odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije, dodao je.

Izvještaji o ubistvima bit će proslijeđena posebnom istražitelju koji će uskoro biti imenovan i koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.

Premijer Scott Morrison je uoči objave izvještaja razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, rekao je izvor upoznat s razgovorom.

Morrison je prošle sedmice upozorio da će izvještaj sadržavati “teške i loše vijesti za Australce”.

Ured afganistanskog predsjednika je rekaa da je Morrison nazvao Ghanija kako bi mu izrazio “duboku žalost zbog ponašanja nekih australskih vojnika” i rekao mu da će biti provedena istraga kako bi se izvršila pravda.

Australija ima vojnike u Afganistanu od 2002. gdoine u okviru od SAD-a predvođene koalicije koja se bori protiv talibana.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes