7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Assadovi vojnici se spremaju za odlazak u Ukrajinu, hoće li to iskoristiti sirijski pobunjenici?

Obzirom da je Vladimir Putin odobrio dolazak i borbu stranih dobrovoljaca u Ukrajini, u Siriji su održani režimski vojni skupovi u znak podrške Rusiji. Sirijski režim sada mora platiti za podršku koju mu je pružila Rusija kada je priskočila u pomoć 2015. godine jer su opozicionari bili oslobodili Idlib i preuzeli inicijativu na terenu.

“Svi shvataju da su ruski vojnici svojevremeno prolijevali krv za sirijsku zemlju, a sada je vrijeme da se pomogne bratskom narodu”, rekli su su režimski zvaničnici.

Kako prenosi ruski tv kanal “Zvezda”, u Siriji je već počelo regrutovanje dobrovoljaca koji bi se u narednim danima trebali prebaciti na ratište u Ukrajini te se pridružiti ruskim vojnim snagama.

Video koji je objavljen pokazuje muškarce koji popunjavaju upitnike i potpisuju dokumente o dobrovoljnom učešću u ratu u Ukrajini na strani Ruske Federacije. Svaki dobrovoljac, pored mitraljeza, kao dio opreme dobija i veliki ranac s opremom i pancire.

Dobrovoljci koji će u narednim danima otputovati u Rusiju, a nakon toga i Ukrajinu, održali su i skupove na kojima su nosili transparente sa slovom “Z” i likom Vladimira Putina. Ispod transparenata stajali su natpisi “Rusija je u našim srcima”, “Velika ruska armija” i “Pobijedit ćemo naciste”.

“Gotovi svi borci iza sebe imaju solidno borbeno iskustvo. Mnogi su nastavili služiti sirijskoj armiji, ali im je po dogovoru vlada Sirije i Rusije dozvoljeno da privremeno odu u Ukrajinu”, navodi se.

Ovo bi zapravo moglo biti korisno sirijskoj oružanoj opoziciji, posebno džihadskom savezu Tahriru-Šam koji kontrolira sjeverozapad Sirije čiji glavni grad je Idlib, jer u slučaju eskalacije režim neće biti u punom kapacitetu, a pogoduje i činjenica da je ruska vojska zauzeta invazijom na Ukrajinu te se dovodi u pitanje da li je u mogućnosti pružiti adekvatnu zračnu podršku Assadovom režimu.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes