Armenija otvorila vatru na azerbejdžanske vojne pozicije

Vojska Armenije otvorila je vatru na pozicije azerbejdžanske vojske, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedinice armenskih oružanih snaga u naselju Yukhari Shorzha u regiji Basarkechar od srijede naveče otvarale su sporadično vatru na položaje azerbejdžanske vojske u naselju Zeylik u regiji Kalbajar, navedeno je iz ministarstva.

Dodaje se da su azerbejdžanske jedinice pucale u znak odmazde, a Ministarstvo odbrane napominje da je za sada situacija stabilna.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Novi sukobi izbili su 27. septembra 2020. godine jer je armenska vojska napala civile i azerbejdžanske snage i prekršila nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre.

Tokom 44-dnevnog sukoba 2020. godine, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i 300 naselja i sela koje je Armenija ilegalno držala pod okupacijom skoro 30 godina. Borbe su završene sporazumom uz rusko posredovanje 10. novembra 2020. godine koji je viđen kao pobjeda Azerbejdžana i poraz Armenije.

Dva mjeseca kasnije, lideri Rusije, Azerbejdžana i Armenije potpisali su pakt za razvoj ekonomskih veza i infrastrukture u korist cijelog regiona. To je takođe uključivalo uspostavljanje trilateralne radne grupe za Karabah.

Agencije

Komentariši