7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Arapske zemlje osuđuju raketni napad na grad Erbil nazivajući ga kao teroristički napad koji ugrožava sigurnost i teritorijalni integritet Iraka

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Egipat, Jordan, Bahrein i Jemen, osudilo je u nedjelju raketni napad koji je pogodio Erbil u sjevernom Iraku.

Izražavajući solidarnost s Irakom, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “najoštrije” raketni napad koji je ciljao Erbil.

Ranije je iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) preuzela odgovornost za subotnji napad na kurdsku regionalnu vladu (KRG), rekavši da je projektil gađao izraelske objekte u regionu.

U međuvremenu, Jordan je napad opisao kao “teroristički napad”.

Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina je u saopćenju “osudio raketni napad na grad Erbil” i izrazilo “punu podršku Republici Irak u svim mjerama koje poduzima za održavanje svoje sigurnosti i teritorijalnog integriteta”.

Jemensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “teroristički napad koji je imao za cilj sigurnost i stabilnost Iraka”.

Nayef Al-Hajraf, generalni sekretar Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC), također je osudio napad, opisujući ga kao “teroristički napad”.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abuol-Gheit je sa svoje strane izrazio “punu podršku iračkim naporima u suočavanju s takvim kriminalnim djelima koja su ciljala na stabilnost i sigurnost Iraka”.

Irački premijer Mustafa al-Kadhimi na društvenim mrežama osudio je napad i najavio otvaranje istrage o napadu.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes