20.5 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Arapska liga odbacuje Trumpov ‘Sporazum stoljeća’

Arapska liga je objavila u subotu da odbacuje rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, koje je ranije tijekom sedmice predstavio američki predsjednik Donald Trump, i navela da ga smatra “nepravednim” prema Palestincima.

Organizacija se okupila u Kairu na razini arapskih ministara vanjskih poslova u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa nakon objave američkog plana koji Palestinci odbacuju, prenosi Hina.

Organizacija je navela u priopćenju objavljenom nakon sastanka da “odbacuje američko-izraelski sporazum jer ne poštuje temeljna prava i težnje palestinskog naroda”.

Bez saradnje s administracijom SAD-a

Arapska liga je dodala da su arapski čelnici obećali da neće surađivati s američkom administracijom na tom planu.

Arapski čelnici su, također, inzistirali na potrebi rješenja dviju država, koje uključuje osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru grada koji je okupirao i pripojio Izrael.

U svom planu Washington je ocijenio da je Jeruzalem nedjeljiva prijestolnica Izraela i predlaže osnivanje glavnog grada moguće palestinske države u Abu Disu, predgrađu Jeruzalema.

Abbas najavio prekid svih odnosa

Palestinci žele da cijeli istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove države.

Druge slabe točke plana su gradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali okupiranoj od 1967. godine.

Abbas je najavio u subotu prekid svih odnosa, uključujući i sigurnosnih između palestinskih vlasti i Izraela i Sjedinjenih Američkih Država i ocijenio je američki plan “kršenjem Sporazuma iz Osla”, potpisanog s Izraelom 1993. godine.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes