Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Analize Analiza: Sirijske izbjeglice kao Erdoganov etnički zid između Turaka i Kurda

Analiza: Sirijske izbjeglice kao Erdoganov etnički zid između Turaka i Kurda

Nakon prezentacije plana uspostave ”sigurne zone” na sjeveru Sirije, turski predsjednik Recep Tajjip Erdogan u srijedu je rekao da bi se u to područje moglo naseliti dva do tri miliona sirijskih izbjeglica koje trenutno borave u Turskoj i Evropi. Prijedlog je jedan od pokušaja turskog lidera da ubrza implementaciju plana ”sigurne zone” sa Sjedinjenim Američkim Državama. Erdogan je kazao da će Ankara, ukoliko SAD bude odgađao i oklijevao, implementaciju pokrenuti samostalno, čak i ako to zahtjeva upotrebu vojske.

“Čineći područje istočno od Eufrata sigurnim mjestom, i ovisno o dubini ove sigurne zone, možemo ponovno useliti dva do tri milijuna prognanih Sirijaca koji trenutno žive u našoj zemlji i Evropi”, rekao je Erdogan u srijedu.

“Želimo vidjeti snažnu potporu evropskih zemalja, kako u pitanjima Idliba, tako i u pitanju regije istočno od Eufrata”, izjavio je Erdogan i dodao “očekujemo djelovanje.”

Turska je ugostila više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica a lideri u Ankari bili su pod sve većim pritiskom da upravljaju raseljenim stanovništvom, jer je unutar zemlje naglo porasla retorika protiv izbjeglica, posebice u Istanbulu i na obalama. Posljednjih sedmica Erdogan je naglasio kako njegov narod možda neće moći ugostiti izbjegličko stanovništvo unutar svojih granica ukoliko ne dobije veću financijsku pomoć od zemalja Evropske unije te se ne ubrza američka potpora u uspostavljanju ”sigurne zone” u Siriji.

Kada su započele zajedničke američke i turske patrole u sjevernoj Siriji, Erdogan se i dalje zalagao za sigurnu zonu nakon sastanka u Ankari o sirijskim mirovnim pregovorima gdje je izjavio kako sjeverna Sirija ima potencijal da primi izbjeglice rasute širom Evrope. Ipak, prijedlog je izazvao zabrinutosti zbog takvog poduhvata, posebno u redovima onih koji dominiraju na tom području.

Mervan Hišam, sirijski novinar i antirežimski aktivist, odlučio se dobrovoljno vratiti u rodni grad Rakka u avgustu, nakon što je nekoliko godina živio u Turskoj. Na povratku, Hišam je rekao da je prošao i kroz grad Džarablus, pogranični sirijski grad koji je osvojen u operaciji ”Štit Eufrata” 2016. godine. Primijetio je da gradska infrastruktura nije spremna za smještaj raseljenog stanovništva

“Na svoje iznenađenje, otkrio sam da nije u boljem stanju nego što je bio posljednji put kad sam bio tamo, neposredno prije turske intervencije”, rekao je Hišam za Al-Monitor.

Hišam je rekao da grad još uvijek nema opskrbu električnom energijom već uglavnom koristi generatore koji daju dva do tri sata struje dnevno. Također je izrazio sumnju da bi predložena sigurna zona ponudila dovoljno sigurnosti za doseljavanje izbjeglica velikih razmjera, jer Sirija ostaje nestabilna nakon osam godina rata.

“Turska je dokazala da ne može zaštititi takvo područje od napada Asadovog režima, niti može pružiti osnovne uvjete za dostojan život tako velikom broju ljudi”, rekao je Hišam za Al-Monitor.

Omer Kadkoy, sirijski izbjeglica i istraživač iz turske fondacije za ekonomsku politiku u Ankari, rekao je da su se ciljevi za ponovno preseljenje u ”sigurnu zonu” naglo povisili posljednjih sedmica, a nakon samita u Ankari.

Kadkoy je napomenuo da se politički i logistički aspekti uspostavljanja sigurne zone mogu rješavati diplomacijom, ali je upitao hoće li se izbjeglice uvjeriti da se dobrovoljno vrate na sjeveroistok Sirije, s obzirom na to da mnogi izvorno ne žive u tom dijelu zemlje.

“Kada se izbjeglice odluče vratiti, velika većina se odlučuje vratiti u svoja mjesta rodna mjesta, a ono što znamo o Sirijcima u Turskoj jest da gotovo 70% njih dolazi iz zapadnog dijela Eufrata i Halepa”, rekao je Kadkoy za Al-Monitor.

Razlozi za zalaganja Erdoganove vlade da se izbjeglice koje dolaze iz svih predjela Sirije smjeste isključivo duž sjeverne sirijske granice su očigledni. Tim korakom Turska bi se rasteretila i stvorila jedinstven arapski etnički odnosno demografski zid koji bi trebao biti između Turaka i sirijskih Kurda. Zid će gurnuti kurdske militante i njihovo teško oružje prema jugu, desetine kilometara daleko od Turske.

”Erdogan vidi izbjeglice kao potencijalni demografski zid protiv Kurda. To bi također opravdalo politiku deportacije izbjeglica koju turska vlada provodi, čime bi se ubile dvije ptice jednim kamenom” rekao je novinar Mervan Hišam.

Ummet Press

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA