Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu (3 DIO)

Na svakom sastanku s američkim dužnosnicima Mulla Baradar predvodio bi svoj ugledni talibanski diplomatski tim. I dok su dvije strane bile na sastanku u Dohi, talibani su izvodili snažne napade na položaje vlade u Kabulu. Talibani nisu ugađali Amerikancima i zaustavili vojne akcije tokom vođenja pregovora, a glavna briga američkih i afganistanskih zvaničnika bila je da li je talibansko političko krilo imali istinski utjecaj među talibanskim vojnim zapovjednicima.

Također, u to vrijeme, dok dogovor o američkom povlačenju, talibani su iskoristili taj smanjeni američki vojni pritisak kako bi uništili haridžije IDIŠ-a koji su se bili snažno ukopali i organizirali u pokrajini Nangarhar.

Ipak, kada je u pitanju Al Kaida, talibani su odbili da protiv nje išta poduzimaju, a što su Amerikanci u početku kao jedan od uslova povlačenja, čak su tražili i da se u pisanom sporazumu s njih skine opis ”teroristički”. Talibani nisu pokazali kajanje zbog svoje strateške saradnje s organizacijom koju sada predvodi egipćanin Ejmen el-Zavahiri, već su dali do znanja da samo neće dozvoliti da afganistansko tlo bude poligon Al Kaide za izvođenje obimnijih napada na zapadne zemlje u budućnosti. S druge strane, iako su mnogi očekivali izbijanje neprijateljstva Al Kaide i talibana, Al Kaida je još jednom potvrdila svoju lojalnost vođi talibana, potpuno prihvativši sporazum i nazivajući ga ”velikom pobjedom” protiv Amerike.

Talibani su demonstrirali svoju sposobnost da kontrolišu vlastite redove ali i Al Kaidu još jednim testom. Kada su dvije strane uvjetovale potpisivanje sporazuma na sedmicu djelomičnog primirja, razina nasilja opala je za čak 80 posto, rekli su afganistanski i američki zvaničnici.

Mulla Baradar se pokazao kao odlučan i dovoljno autoritativan na talibanske zapovjednike i guvernere. Ipak, nije želio potpuno zaustaviti borbe, već je dozvolio određenim strujama da nastave s napadima, jer u početku ni sam nije mogao garantirati da će se sve struje talibana pokoriti njegovoj naredbi.

Neki afganistanski zvaničnici rekli su da imaju obavještajne podatke da je Mulla Baradar izdao ultimatum vojnom krilu talibana rekavši da, ako mu se ne žele pokoriti i insistiraju da se rat nastavi na vojni način, onda nema potrebe da on stalno provodi dane svađajući se s Amerikancima oko riječi i zareza u sporazumu.

Kada je počela sedmica smanjenja nasilja, razni talibanski zapovjednici razgovarali su na WhatsApp grupama i na vojnim radio kanalima, kako bi zadržali borce i jedinice pod kontrolom te kako neka jedinica nebi prekršila upute Mulla Baradara. Pobjeda je blizu i to je ono što rukovodstvo želi, zapovjednici su govorili svojim borcima, prema obavještajnim informacijama koje su afganistanski zvaničnici podijelili sa The New York Timesom.

Ipak, kako se bliži konačno povlačenje američke vojske, izazovi za talibansko vođstvo sve su veći, jer talibane ujedinjuje neprijateljstvo prema SAD-u i želja za uspostavom šerijata u cijelom Afganistanu, a kada se ostvari njihov dvodecenijski san o Afganistanu bez Amerikanaca biće još jednom testiran taj odnos između političkih vođa i vojnih zapovjednika jer su zapovjednici ti koji kontrolišu vojne resurse i teritoriju. Ukoliko talibani zadrže svoje jedinstvo i nakon povlačenja Amerikanaca, Afganistan će ući u novu fazu koju će karakterizirati regionalno i globalno jačanje odnosno širenje utjecaja.

– Kraj trećeg dijela –

Ummet Press

Komentariši