Analiza: Fatalni gubici Assadove vojske u turskim i pobunjeničkim napadima

0
2696

Turski zračni i artiljerijski napadi koji su započeli 27. februara, 2020. na položaje Assadove vojske i njihovih savezničkih milicija pogodili su veliki broj ciljeva širom Idliba i Halepa, što je dovelo do potpunog kolapsa Assadovih snaga na većini frotova uslijed čega su pobunjenici bili u mogućnosti napredovati nakon oslobađanja ključnog grada Sarakiba.

Napadi su pokrenuti kao odmazda za ubistvo 33 turska vojnika u zračnom udaru i Turska je sada ušla u novu fazu rata u Siriji, a o dugoročnim implikacijama se samo može nagađati.

Namjerno napasti turski vojni položaj kako bi se potpuno uništio postavlja pitanje je li trenutna organizacija zadužena za operacije Assadovog režima sposobna da se nosi sa situacijom s kojom se suočava. Pokušaj režima (i Rusije) da direktno ospori i silom ukloni prisutnost turske vojske u Idlibu pokazao se kao katastrofalan. Režim je bio nesposoban da predvidi tursku odmazdu a vojska je se totalno urušila pred turskim bespilotnim letjelicama. 

Ono što je sigurno jeste da ovo ide u korist sirijskim pobunjenicima. Kako je plima rata sada u korist režima, pobunjeničke snage sve više su prelazile u defanzivu. S pobunjeničkim snagama u Idlibu posvuda na odbrambenim položajma, Idlib je većim dijelom odsječen od najvećeg dobavljača oružja i municije, a to je Assadova vojska. Turska vojna pomoć sirijskim pobunjenicima jeste značajna, ali primarni način naoružavanja jeste uzimanje ratnog plijena od Assadove vojske. Tenkovi i artiljerija koju danas vidimo kod pobunjenika nisu došli kao nečija pomoć, nego je to ratni plijen. Nije nepoznanica da Assadova vojska raspoređuje mehanizaciju i tehniku na prvim linijama.


Detaljan popis uništenih i zarobljenih režimskih vozila, oružja i municije može se vidjeti ispod.

Na ovom popisu nalaze se samo zarobljena vozila i oprema o kojima su dostupni foto ili videografski dokazi. Stoga je količina opreme koju je Turska uništila a pobunjenici zarobili nesumnjivo veća nego što je ovdje zabilježeno. Malokalibarsko naoružanje i municija trenutno nisu uključeni u ovaj popis.

Ovaj će se popis ažurirati kako budu dostupni dodatni snimci.

(Kliknite na linkove da biste dobili sliku svakog pojedinačnog zarobljenog ili uništenog vozila)

Tenkovi (33, od kojih je uništeno: 19)

Borbena vozila pešadije (15 od kojih je uništeno: 5)

Samohodna artiljerija (20 od kojih je uništeno: 20)

Višestruki raketni bacači (9 od kojih uništeno: 9)

Minobacači (3 od kojih je uništeno: 1)

(Samohodne) protivavionske puške (3 od kojih je uništeno: 1)

Raketni sistemi zemlja-zrak (2 od kojih je uništeno: 2)

  •  1 Pantsir-S1: (1, prijavljeno je da je uništen na Kweresu ili Abu ad-Duhor)
  •  1 Buk-M2 (1, prijavljeno da je uništen na Kweresu ili Abu ad-Duhor)

Helikopteri (5 od kojih je uništeno: 5)

  •  5 Helikoptera nepoznatog tipa: (1, 2, 3, izvijestili su da su uništeni u Kweresu i Abu ad-Duhoru, 4 i 5 su oborili MANPADS 11. i 14. feburarija)

Kamioni, vozila i inženjerska oprema (23 od kojih je uništeno: 16)

 Strateške lokacije su pogođene

Protutenkovske navođene rakete (35, od toga 10 lansera)

Ummet Press