15 C
Sarajevo
Četvrtak, 4 Avgusta, 2022

Amerikanci tvrde da su u Kabulu ubili Ejmena al-Zawahirija

U napadu dronom CIA tvrdi da je ubila vođu Al-Kaide Ejmana al-Zawahirija. Napad je izvršen u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

Američki predsjednik Joseph Biden se tim povodom obratio američkim građanima porukom: “Pravda je zadovoljena. Oni koji naškode Americi, bit će pronađeni i uklonjeni”, javlja Al Jazeera.

Biden je rekao da je Ejmen al-Zawahiri ubijen u američkom zračnom napadu koji se dogodio u nedjelju ujutro u Kabulu, što bi trebao biti najveći udarac toj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Talibani osudili napad

Glasnogovornik Islamskog emirata Afganistana, Zabihullah Mudžahid, oštro je osudio američki napad:

”Sigurnosne i obavještajne agencije Islamskog emirata istražile su incident i u svojim preliminarnim istragama utvrdile da su napad izvele američke bespilotne letjelice. IEA oštro osuđuje ovaj napad na bilo koga i smatra ga jasnim kršenjem Sporazuma iz Dohe.”

Ipak, organizacija Al Kaida još uvijek nije potvrdila pogibiju svog lidera tako da se čeka poruka od Zawahirija da je živ, ili proglas u kojem organizacija javlja ko će naslijediti Zawahirija.

Egipćanin al-Zawahiri, po zanimanju hirurg, je bio drugi i posljednji ’emir’ Egipatskog islamskog džihada, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a Bin Ladenovi biografi opisuju ga “pravim mozgom” Al-Kaide.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes