Amerika odobrila plan o razmještanju 2.000 vojnika u Poljskoj

Bijela kuća odobrila je plan koji treba provesti Pentagon. Riječ je o razmještanju gotovo 2.000 američkih vojnika u Poljskoj kako bi pomogli Amerikancima koji bi se evakuirali iz Ukrajine, ukoliko Rusija izvrši invaziju.

S dodatnim američkim postrojbama i oružjem u istočnoj Europi, blizu ruske granice, predsjednik Biden je upozorio Amerikance u Ukrajini da izađu, rekavši da bi “mrzio da ih uhvate u unakrsnoj vatri”.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki danas je rekla da je njihova procjena da se u Ukrajini nalazi registriranih 6.600 američkih državljana – uz pojašnjenje da je taj broj veći zato što se Amerikanci ne moraju javljati ambasadama i to je njihov slobodan izbor.

Američke snage trenutno nisu ovlaštene ući u samu Ukrajinu ako izbije rat, a nema planova za njih da provedu operaciju evakuacije civila sličnu operaciji u Afganistanu prošlog ljeta – rečeno je danas u Bijeloj kući na press konferenciji.

Umjesto toga, sadašnji plan predviđa postavljanje privremenih skloništa unutar Poljske u blizini ukrajinske granice gdje bi Amerikanci koji bježe iz Ukrajine mogli potražiti pomoć dok su u tranzitu. Objekti još nisu podignuti, rekao je jedan dužnosnik obrane, ali će početi biti kako sve više američkih vojnika stigne u Poljsku.

Kakav je cilj vojne vježbe?

Rusija je premjestila do 30.000 vojnika, dvije bojne raketnih sustava zemlja-zrak S-400 i brojne borbene zrakoplove u Bjelorusiju na zajedničke vježbe s bjeloruskom vojskom. Satelitske snimke pokazuju da je velik dio opreme premješten na mjesta blizu granice s Ukrajinom.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko neće se moći oduprijeti davanju bjeloruskog teritorija za bilo koju svrhu Rusiji, bilo da maršira, koristeći bjeloruske vojne objekte, zračne baze, možda čak i sustav protuzračne obrane”. Od granice s Bjelorusijom, samo je 210 kilometara niz autocestu do Kijeva, glavnog grada Ukrajine, a zajedničke vježbe dodaju novu frontu potencijalnom ruskom napadu na Ukrajinu. Prijetnja postoji i s juga, gdje je Rusija anektirala poluotok Krim 2014., i s istoka, gdje je Moskva usmjerila pobunu protiv vlasti Kijeva i skupila vojnike blizu granice Rusije i Ukrajine.

Amerikanci upozoravaju da je malo vjerojatno da će Moskva ukloniti svoje vojnike iz Bjelorusije nakon što se tamo stacioniraju, što predstavlja novu prijetnju istočnom krilu NATO-a čak i ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši