10 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Američki vojnici žrtve napada u Manbidžu

Najmanj 18 osoba, među kojima ima i vojnika Sjedinjenih Američkih Država, navodno je poginulo nakon što je došlo do eksplozije blizu patrole međunarodne koalicije u sjevernom sirijskom gradu Manbij u srijedu.

Koalicija, na čijem čelu je SAD, na Twitteru je objavila kako su u eksploziji poginuli američki vojnici, ali nije navela više podataka o broju žrtava. Dodaju kako još prikupljaju podatke o napadu.

Iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) navode kako se napad desio kod restorana u srijedu, te kako među poginulima ima i civila.

Internetska stranica povezana sa oružanom grupom ISIL/IDIŠ preuzela je odgovornost, a grupa navodi kako je napadač koristio eksplozivni prsluk.

Helikopterski transport

Turska državna agencija Anadolija navode kako su neki mediji objavili da je riječ o četiri poginula američka vojnika, te kako su ranjeni vojnici iz SAD-a helikopterom prebačeni u bolnicu.

Napad se desio u vrijeme kada Washington započinje sa operacijom povlačenja 2.000 vojnika iz Sirije.

Prošlog mjeseca je američki predsjednik Donald Trump iznenadio mnoge sa objavom povlačenja. Očekivalo se da će to brzo biti urađeno, ali je vremenski okvir postao mutan u sedmicama nakon objave.

Napad bi mogao poslužiti kao izgovor da američke trupe ostanu u Manbiju.

Izvor: Agencie

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes