Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien rekao je da bi ove godine vjerovatno mogao biti potpisan mirovni sporazum s talibanima i plan za smanjenje snaga.

Robert O'Brien rekao je američkim medijima da čak i ako mirovni sporazum ne bude potpisan, predsjednik Donald Trump ispunit će svoje obećanje o smanjenju američkih trupa u Afganistanu.

Prema O'Brienu, afganistanske snage su sada jake i Sjedinjene Države trebale bi smanjiti svoje trupe u Afganistanu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost dodao je da trenutno pregovaraju s talibanima te da pokušavaju smanjiti nasilje prije potpisivanja mirovnog sporazuma, ali konačna odluka je kod Afganistanaca.

NATO je već u svojoj poruci na Twitteru rekao da se nada miru u Afganistanu i da će rat koji je u tijeku biti uskoro završen.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost i predstavnici NATO-a dali su izjavu tijekom jednogodišnjih mirovnih pregovora između Sjedinjenih Država i talibana o tome da su obje strane rekle da su razgovori završeni.

Zalmai Khalilzad, specijalni izaslanik SAD-a za Afganistan, rekao je da njegovi razgovori s talibanima nisu okončani, ali je rekao da je potrebno smanjiti nasilje potpisivanjem mirovnog sporazuma.

Mohammad Sohail Shaheen, glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Kataru, također je rekao da su razgovori sa SAD-om okončani i da se nada da će datum za potpisivanje mirovnog sporazuma biti otkriven uskoro.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da je angažiran u konzultacijama o smanjenju nasilja prije mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, ali još nije jasno jesu li talibani donijeli bilo kakvu odluku u vezi s tim.

Nunn.Asia/Ummet Press