Američki ministar odbrane: Kina je sve agresivnija

Sjedinjene Američke Države učinit će svoj dio posla kako bi ublažile tenzije s Kinom i spriječile sukob, iako Peking postaje sve agresivniji u azijskoj regiji, uključujući i u blizini Tajvana, rekao je u subotu američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država posljednjih su mjeseci napeti, a dvije najveće svjetske ekonomije sukobljavaju se oko raznih pitanja, od Tajvana i ljudskih prava u Kini do vojnih aktivnosti te zemlje u Južnom kineskom moru, piše Reuters a prenosi Hina.

Obraćajući se azijskom sigurnosnom skupu Dijalog Shangri-La, Austin je rekao da će SAD i dalje stajati uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

“To je posebno važno s obzirom na to da Narodna Republika Kina pokazuje sve više prisile i agresije u svojim teritorijalnim zahtjevima”, dodao je.

Kina tvrdi da je Tajvan njen i obećala je zauzeti ga ako treba i silom.

Bolji odnosi

Na sastanku između Austina i kineskog ministra odbrane Wei Fengheija u petak, obje strane ponovile su kako žele bolje upravljati svojim odnosima, iako nije bilo nikakvog znaka da su riješile međusobne nesuglasice.

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane objavio je da je Wei na sastanku s Austinom rekao: “Ako se iko usudi odijeliti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni trenutka da pokrene rat, kakva god bila cijena”.

Po kineskom ministarstvu odbrane, Peking – koji smatra Tajvan integralnim dijelom svog teritorija – “sasjeći će na hiljade komadića” bilo kakav pokušaj nezavisnosti.

Austin je rekao Weiju da se treba suzdržati od bilo kakve nove destabilizirajuće akcije u regiji, objavio je Pentagon.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je u petak SAD-u na podršci i osudilo “apsurdne” kineske zahtjeve.

U subotu na sigurnosnom forumu Austin je poručio da SAD i dalje, kada je riječ o Tajvanu, ostaje protiv bilo kakvih jednostranih promjena statusa quo.

“Naša se politika nije promijenila. No nažalost, čini se da to ne vrijedi i za Kinu”, rekao je Austin.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši