7.9 C
Sarajevo
Petak, 24 Septembra, 2021

Američki mediji: ”Afganistanski rat je pogreška od trilion dolara”

Analiza koju je ovih dana objavio ugledni Washington Post odjeknula je Sjedinjenim Američkim Državama. U analizi se navodi kako najviši američki dužnosnici namjerno svjetsku javnost dovode u zabludu o uspješnim vojnim poduhvatima protiv talibana i stabilnoj centralnoj vladi u Kabulu.

Izvještaj su ubrzo podijelili The Guardian i mnogi drugi mediji.

”Izvještaj je izazvao veliki bijes, ne samo zbog čiste gluposti američkih lidera koji se nastavljaju boriti u ratu za koji znaju da ne mogu pobijediti, već i zbog njihove nespremnosti preuzimanja odgovornosti za neuspjelu politiku koja je uzrokovala toliko smrti i razaranja, posebno među onim američkim obiteljima koje su svoje živote posvetili služenju svojoj zemlji u ciklusu beskrajnih ratova s ​​kojima nemaju nikakve veze”, stoji u članku koji je objavio The Guardian.

Washington Post došao je u posjed više od 2.000 tajnih dokumenata i izjava američkih političkih i vojnih dužnosnika koji su bili umiješani u afganistanski rat. Dokumenti ukazuju na ogroman neuspjeh, ne samo u borbi protiv talibana, nego i u eliminaciji kurupcije unutar centralne afganistanske vlade koja, kako se navodi, bez strane podrške nebi opstala ni 6 mjeseci.

Dokumenti su otkrili i frustracije američkih oficira zaduženih za savjetovanje i obuku afganistanske vojske. Jedan neidentificirani američki vojnik rekao je da su timovi specijalnih snaga „mrzili“ afganistansku policiju koju su obučavali. Drugi vojnik je procijenio da je trećina od policijskih regruta bila “ovisnik o drogama”. No, drugi su ih ismijavali zbog krađe benzina iz američkih baza.

Osamnaest godina od kada su SAD napale Afganistan, lokalne snage i dalje umiru na bojnom polju, ponekad i na stotine njih , svake sedmice. Prošla je godina ujedno bila i najkrvavija godina za afganistanske civile otkako su vođeni podaci o sukobu.

Ipak, u Washingtonu i dalje postoji snažna struja među političkim elitama i zakonodavcima u Kongresu koji se zalažu za naizgled neograničeno prisustvo SAD-a u Afganistanu, insistirajući da će povlačenje jednostavno prouzrokovati veću katastrofu. Otkrića unutar dokumenata sugeriraju da mnogi američki dužnosnici – čak i oni koji zagovaraju produženje rata u trećoj deceniji – privatno sumnjaju u ono što govore u javnosti” piše Washington Post.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes