epa03705718 Japan's Ground Self-Defense Force soldiers check its the Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) missile interceptor unit to counter North Korea's possible launch of ballistic missiles at the Defense Ministry in Tokyo, Japan, 18 May 2013 after some sources have reported North Korea fired short-range guided missiles to northeast waters of east coast of South Korea on 18 May. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava prodati Saudijskoj Arabiji precizno vođene rakete u vrijednosti 478 miliona dolara uprkos protivljenju Kongresa, prenosi američki list New York Times (NYT), pozivajući se na zakonodavce i kongresne pomoćnike.

List navodi da je američki State Department u januaru neslužbeno obavijestio zakonodavce da planira dovršiti ugovor i odobriti licence vojno-tehnološkoj kompaniji Raytheon za širenje svojih aktivnosti u Kraljevini.

Prijedlog je naišao na protivljenje demokratskih zastupnika u Senatu i Zastupničkom domu, ali strahuju da će zvaničnici State Departmenta nastaviti s provođenjem dogovora, navodi list.

NYT napominje da se veliki broj članova Kongresa iz obje stranke više puta protivio prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zbog njegove upotrebe protiv civila u Jemenu.

Pompeo ‘zaobišao’ Kongres

Republikanci i demokrati bili su ogorčeni kad je Trumpova administracija prošle godine proglasila vanredno stanje protiv Irana kako bi se zaobišao Kongres i krenulo naprijed s prodajom oružja vrijednog osam milijardi dolara, uglavnom Saudijskoj Arabiji.

Senator Chris Murphy, demokrat iz Connecticuta, rekao je da je američki državni sekretar Mike Pompeo zaobišao Kongres kako bi odobrio ugovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, ukazujući na to da je Pompeo “stvorio lažnu vanrednu situaciju tako da ugovor bude odobren mimo Kongresa”.

Murphy je dodao da je Trump smijenio s dužnosti glavnog inspektora State Departmenta Stevea A. Linicka, na Pompeov prijedlog, što je možda prikrilo finansijske veze koje Trumpova administracija ima sa saudijskim režimom.

U međuvremenu je senator Bob Menendez, zamjenik predsjednika senatskog Odbora za vanjske poslove, izjavio da “administracija trenutno pokušava prodati hiljade precizno navođenih bombi prijatelju predsjednika, prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu”.

Menendez je također rekao da Trumpova administracija pokušava sklopiti taj dogovor, čiji detalji još nisu otkriveni, “u vrijeme kada Saudijci govore da žele okončati svoj neuspjeli i brutalni rat u Jemenu”, izvještava AFP.

Ubistvo Khashoggija po Bin Salmanovom nalogu

Demokratski senator podsjetio je da je Kongres nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u oktobru 2018. blokirao ugovor vrijedan osam milijardi dolara o prodaji različitog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je Trumpova administracija sklopila.

Menendez je naglasio da su američke obavještajne službe zaključile da je ubistvo Khashoggija izvršeno po nalogu saudijskog prestolonasljednika, a Bin Salmana je opisao kao “kapricioznog tiranina, koji misli da može masakrirati svoje kritičare bez posljedica”, prenosi AFP.

Kada je Kongres prošle godine blokirao tu prodaju, Pompeo pozvao je na nejasni “hitni” postupak kako bi ga progurao.

Trump je nedavno razriješio dužnosti, na Pompeov zahtjev, generalnog inspektora State Departmenta, koji je provodio istragu, između ostalog, o hitnoj mjeri odobrenoj kako bi prošao taj ugovor o prodaji oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije