Američki Kongres potvrdio Bidenovu pobjedu

90

Američki Senat u srijedu navečer nastavio je sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”.

“I nakon nasilja i vandalizma, kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Američkih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence, prenosi Hina.

Nekoliko Trumpovih pristalica pred sudom

Očekuje se podizanje optužnice protiv nekoliko uhapšenih pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su u srijedu upali u Kapitol, a policija širi potragu za ostalim nasilnicima.

Šef policije u Washingtonu Robert Contee rekao je kako se 47 od ukupno 52 hapšenja odnosi na kršenje policijskog sata koji počinje u 18 sati, a da je u zgradi parlamenta uhapšeno 26 ljudi.

Nekoliko ih je uhapšeno zbog posjedovanja oružja bez dozvole ili zbog toga što je taj tip oružja zabranjen.

Contee je dodao kako su u sjedištima republikanske i demokratske stranke pronađene dvije eksplozivne naprave, a na Kapitolu je otkriven spremnik s molotovljevim koktelima.

U sukobima demonstranata i policije ubijena je žena, a još troje ljudi je umrlo zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u nemirima. Povrijeđeno je 14 policajaca od kojih su dvojica hospitalizirana.

Nije poznato jesu li druge savezne ili lokalne policijske agencije, uključujući policiju Kapitola, provele dodatna hapšenja.

Iako se očekuje da će broj uhapšenih rasti, početni broj je puno manji u usporedbi s više od 300 uhapšenih na protestima 1. juna zbog ubistva afroamerikanca Georgea Floyda.

U tom incidentu su policija i savezni agenti bacali dimne bombe, omamljujuće granate i gumene metke kako bi rastjerali demonstrante od Bijele kuće i omogućile Trumpu da se prošeta tadašnjim Trgom Lafayette s Biblijom u ruci.

Iako su snage sigurnosti tada kritizirane jer su bile previše agresivne, policija Kapitola sada se suočava s pitanjima zašto nije učinila više da osigura Kapitol i zašto je pustila mnoge izgrednike iz zgrade bez hapšenja.

Gradonačelnica je rekla da policija planira pozvati javnost da joj pomogne u identificiranju izgrednika, među kojima su se mnogi fotografirali u Kapitolu i može ih se vidjeti bez maske na viralnim videima na društvenim mrežama.

“Bit ćemo na oprezu. Mislimo da bi neki od njih trebali odgovarati za pokolj”, rekla je Bowser.

FBI je također zatražio od javnosti da im se dostave materijali poput fotografija, videa i drugih informacija i pomogne agentima da identificiraju ljude koji su “aktivno poticali na nasilje”.

Trump obećao miran transfer vlasti

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će „biti mirna tranzicija“ vlasti, nakon što je Kongres potvrdio pobjedu Joa Bidena na izborima.

Prema glasnogovorniku Bijele kuće, Trump je rekao: „Iako se nimalo ne slažem s ishodom izbora, u čemu me potkrepljuju činjenice, 20. januara će biti mirna tranzicija“.

Agencije