7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Američki GPS sistem u ruskom vojnom avionu izazvao kontroverzu

Na fotorafiji snimljenoj u pilotskoj kabini ruskog borbenog aviona Su-34 iz 2016. godine, pažnju je privukao radio-navigacioni sistem koji se koristi u avionu.

Primijećeno je da se u borbenom avionu koristi ”Garmin” GPS sistem Sjedinjenih Američkih Država umjesto ”GLONASS-a”, vlastitog GPS sistema Ruske Federacije.

Fotografija, za koju se smatra da je snimljena na nebu iznad sirijskog grada Rakka, dovela je do komentara da je neuspjeh ruskih zračnih udara u postotku preciznih pogodaka posljedica neefikasnosti njenih sistema za navigaciju i pozicioniranje.

Navodi se da je Rusija pribjegla primjeni američkih sistema jer nije mogla dobiti dovoljnu efikasnost od sopstvenog sistema GLONASS.

Također, smatra se da je ova situacija također mogla odigrati ulogu u neuspjehu Rusije da precizno pogodi mnoge ciljeve u invaziji na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Iako su oba sistema počela sa radom 1995. godine, ruski GLONASS sistem je oslabljen nakon što je izgubljena komunikacija sa nekim satelitima.

Trenutno je tačnost GPS lokacije mnogo bolja od GLONASS-a, jer GLONASS daje nepreciznije rezultate na niskim geografskim širinama zbog načina na koji su sateliti pozicionirani. U polarnim regijama GLONASS daje preciznije rezultate.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes