23 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Američke specijalne službe zarađuju milione na švercu sirijske nafte

Izjava šefa Pentagona Marka Espera o potrebi da se sačuvaju grupe američkih snaga na istoku Sirije kako bi „čuvali naftna polja“ od „terorista ISIL-a“ ne izaziva čuđenje u Ministarstvu odbrane Rusije.

„Apsolutno nijedno energetsko nalazište niti druga rudna bogatstva na teritoriji Sirije ne pripada teroristima ISIL-a, a posebno ne ’američkim braniteljima‘ od terorista ISIL-a, već isključivo Sirijskoj Arapskoj Republici. Ni po međunarodnom pravu, niti u samom američkom zakonodavstvu — nigdje nema i ne može biti nijednog legitimnog zadatka za američke vojnike za čuvanje i odbranu energetskih nalazišta Sirije od same Sirije i njenog naroda. Zato je ono što sada radi Vašington — zauzimanje i držanje pod svojom oružanom kontrolom naftnih polja na istoku Sirije — međunarodno državno razbojništvo“, navodi se u saopštenju ruske vojske koje prenosi agencija Sputnik.

„Kao što pokazuju snimci kosmičkog izviđanja Ministarstva odbrane Rusije, sirijska nafta je i prije i nakon poraza terorista ISIL-a sa druge strane Eufrata, pod zaštitom američkih vojnika, aktivno preusmjerena cisternama izvan Sirije. Pritom, Vašington je zvanično objavio sankcije za isporuke naftnih derivata u Siriju koje se ne odnose samo na američke kompanije, već i na sve druge“, objasnili su u ruskom vojnom resoru.

Oni su podsjetili da se pod zaštitom američkih vojnika i pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija cisterne sa naftnih polja istočne Sirije krijumčare u druge države. U slučaju bilo kakvog napada na takve karavane, za njihovu zaštitu se „odmah koriste snage za specijalne operacije i borbena avijacija SAD“. I sama proizvodnja nafte se vrši uz pomoć opreme vodećih američkih kompanija, koja je isporučena zaobilazeći sve američke sankcije.

Izvoz nafte realizuje kompanija „Sedbak“, koja se nalazi pod kontrolom SAD i koja je osnovana pri takozvanoj „Autonomnoj administraciji Istočne Sirije“. Prihod od krijumčarenja sirijske nafte preko brokerskih kompanija koje sarađuju sa „Sedbakom“ leže na račune američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih službi. Uzimajući u obzir da vrijednost jednog barela sirijske švercovane nafte iznosi 38 američkih dolara, mjesečni dohodak od ovog „privatnog biznisa“ američkih državnih službi iznosi više od 30 miliona dolara. Radi stalnog finansijskog dotoka, bez svake kontrole i poreza američke države, Pentagon i CIA će biti spremni da zauvjek čuvaju i brane naftna polja u Siriji od mitskih „sakrivenih ćelija ISIL-a“, zaključilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnik

Izvor

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes