12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Ambasade Afganistana u svijetu ne podržavaju talibane, ali očekuju da im njihova vlada isplati plate

Afganistanske ambasade širom svijeta koje su odbile priznati novu talibansku upravu bore se za nastavak rada i suočavaju se sa sve većim pritiskom zvaničnog Kabula da prihvate lojalističke zamjene, što je i logično jer kako afganistanska ambasada može predstavljati Afganistan ako ne sarađuje s afganistanskom vladom koja im daje smjernice?

Izuzev ambasadora u Pakistanu, nijedan od 60-ak ambasadora, konzula ili šefova diplomatskih misija koje je imenovao bivši marionetski predsjednik Ashraf Ghani kojeg podržava Zapad nije pristao da služi talibanskoj vladi otkako je islamski pokret preuzeo vlast u augustu prošle godine.

Smiješno je to da svi oni sada očekuju da im nova afganistanska vlada isplati plate.

“Mi smo u veoma nesretnoj situaciji, ali i dalje moramo da nastavimo sa radom u ovim teškim okolnostima”, rekao je Youssof Ghafoorzai, afganistanski ambasador u Norveškoj.

Ghafoorzai i njegove kolege ne žele kontakte s novom vladom, a osoblje nije plaćeno mjesecima.

Afganistanska ambasada i njeni konzulati u Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se naredne sedmice.

“Ambasada i konzulati Afganistana su pod velikim finansijskim pritiskom. Njihovi bankovni računi nisu im dostupni”, rekao je zvaničnik američkog State Departmenta za AFP.

Ambasada i Washington napravili su aranžmane za “uredno zatvaranje operacija na način koji bi zaštitio i sačuvao svu imovinu diplomatskih misija u Sjedinjenim Američkim Državama dok se operacije ne nastave”, dodao je zvaničnik.

Širom svijeta, afganistanski ambasadori su bili prisiljeni drastično smanjiti svoje aktivnosti, smanjiti račune za potrošnju energenata i troškove hrane, pa čak i preseliti u manje prostorije.

Također su povećali konzularne takse kako bi ostvarili prihod.

“Ambasada ne prima nikakva sredstva ili finansijsku pomoć od Kabula”, rekao je za AFP Farid Mamundzay, afganistanski ambasador u New Delhiju.

“U nedostatku potrebne finansijske podrške i iscrpljivanja resursa, mjesecima nismo bili u mogućnosti isplatiti plate osoblju i morali smo smanjiti broj i troškove misije na najniži nivo koji smo mogli”, rekao je on.

Nije jasno koliko dugo će vize, potvrde i drugi dokumenti koje su izdale ambasade biti priznate, bilo od strane talibana ili međunarodne zajednice.

Novi pasoši izdati u Kabulu sada nose ime zemlje pod talibanskom vlašću, Islamski emirat Afganistan, dok su zvaničnici upozorili strane novinare koji dolaze s vizama koje je samostalno izdala ambasada Dubaija da im u budućnosti možda neće biti priznate.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes