Albanija najavila povlačenje vojnika iz rata protiv talibana

Albanija je pozdravila odluku Sjedinjenih Država da se povuku iz Afganistana do septembra, ističući kako će je i ona pratiti.

Albanska ministrica Evrope i vanjskih poslova Olta Xhaçka i ministar odbrane Niko Peleshi sudjelovali su u telekonferenciji vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja NATO-a, s ministrom vanjskih poslova i Ministrom odbrane u Sjedinjenim Državama, koja se fokusirala na Afganistan.

Ministar Xhaçka pohvalio je odluku trenutne američke vlade da se ne povuče jednostrano iz Afganistana, već da to učini uz pune konsultacije sa zemljama NATO-a.

„Albanija u potpunosti podržava odluku koju su predložili američki prijatelji i spremna je da povuče sve svoje trupe iz Afganistana, prema rasporedu koji je odredio NATO. U ovom svijetu prepunom prijetnji ne možemo se suočiti sami s njima (talibanima) i vjerujem da će od sada Savez postajati jači i jedinstveniji, s više ciljeva, energije i ideja, kako bi zajamčio našu kolektivnu sigurnost “, istakao je Xhaçka.

Albanski ministar vanjskih poslova Xhaçka i ministar Peleshi ocijenili su da će politički proces mirovnih pregovora u Afganistanu proizvesti rješenje pregovaranjem, koje će donijeti trajni mir i puno poštovanje ljudskih prava za ljude u Afganistanu.

Peleshi je u međuvremenu, nakon objave odluke, izrazio ponos zbog kontinuirane političke i vojne podrške Albanije od 2002. godine u zajedničkim naporima u borbi protiv talibana u Afganistanu.

„Ponosan na doprinos i žrtve oružanih snaga. Danas je dan za prisjećanje na mučenika domovine, kapetana Fetija Voglija ”, naglasio je.

UMMETPRESS.COM

Komentariši