10.5 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Aktivisti: Prvi direktni vojni okršaj Turske i Rusije u Siriji

Kako javljaju sirijski aktivisti, jučer se po prvi puta dogodio sukob ruskih i turskih snaga u Siriji.

Ruske zračne snage su direktno osujetile turski plan da povrati stratešku bazu Nejrab na istoku Idliba od režimskih snaga.

Žestoki napadi koje je poduzela Rusija natjerali su pobunjeničke borce podržane turskom vojskom na povlačenje, nakon napredovanja u prvoj fazi bitke.

Ugledni sirijski aktivista Qalaat al Mudiq objavio je na svom Twitter računu video snimak za koji tvrdi da prikazuje pripadnike turske vojske kako ispaljuju navođeni projektil na ruski avion Su-24, ali je avion uspio da izbjegne napad.

U međuvremenu, turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Putin su razgovarali telefonom o krizi u Siriji i Libiji, gdje Turska i Rusija podržavaju suprotne strane.

Također, Erdogan je razgovarao telefonom i sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Jedna od tema razgovora je Sirija.

Aktivisti navode da Erdogan pokušava izdejstvovati podršku evropskih zemalja za angažman Turske u Siriji.

Odnosi između Turske i Rusije se iz dana u dan pogoršavaju, a razlog su upravo vojne aktivnosti Rusije u Siriji koje su dovele dva miliona Sirijaca na granicu sa Turskom.

Čini se da Erdogan po svaku cijenu želi spriječiti upliv još dva miliona sirijskih izbjeglica. U tom cilju, Erdogan pokušava od Idliba napraviti sigurnu teritoriju gdje bi se ove izbjeglice zadržale.

Međutim, Rusija ima druge planove, koji su stavili Erdogana na najveći test u njegovoj višedecenijskoj političkoj karijeri.

UmmetPress

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes