Medijsko krilo AKAP-a ”Al-Malahim” objavilo je ”poseban” jednosatni intervju s vođom Halidom Batarfijem. Prema njegovim riječima, AKAP (Al Kaida na Arapskom poluotoku) je pogođen fragmentacijom i iscrpljenošću. Posebno se osvrnuo na talibane, hvaleći njihov uspjeh i pozdravljajući povratak šerijata u Afganistanu, a davao je odgovore i na druga brojna pitanja i aktuelnosti, a u prilogu ćemo objaviti rezime toga.


U videu od 60 minuta, na pitanje o “pobjedi i suverenitetu” talibana u Afganistanu, Batarfi je hvalio talibane zbog pružanja utočišta Osami, ili ”prvaku mudžahida” kako ga je nazvao. Batarfi kaže da je Mulla Omer, kada je Osamu odbio predati Amerikancima, zapravo ”dao priliku mudžahidima da pokrenu napade na SAD”.

On hvali talibansko preuzimanje Afganistana nazivajući to “pobjedom ummeta” jer će “to imati mnogo više implikacija u budućnosti”, rekavši da je ovo ”lekcija” za ”druge” (vjerovatno se misli na druge džihadske džemate i potlačene narode).

On dalje ističe da su talibani bili “uporni na šerijatu” i tražili su “džihad i tevhid” kao “jedine načine da osiguraju primjenu šerijata”. On također osuđuje izvještaje da su se talibani “promijenili i postali otvoreniji” te osuđuje islamske grupe koje usvajaju demokratiju kao način da dođu do vlasti i zatim primjenjuju šerijat.

Dalje, Batarfi je govorio o borbi AKAP-a protiv šiijskih Husa. On opravdava nedavne neuspjehe u borbi protiv Husa, ali kaže da su usvojili “poseban” način borbe, odnosno “gerilski rat”. Tvrdi da su im neimenovane strane “zabile nož u leđa”, posebno u Ma'ribu, čime su “ograničili njihovo sudjelovanje u borbi”. Za izdajice kaže: “Možemo ih kazniti, ali to će biti štetno za nas, za plemena, raseljene i druge” jer Husi zadiraju u mnoga područja. Opširno govori o tome kako je AKAP bio među prvima koji su se digli protiv Husa.

Fotografija s intervjua

Vođa AKAP-a nastojao je doprijeti do jemenskih plemena obećavši da će “AKAP dati sve od sebe da ih ne iznevjeri”. On je hvalio plemena opisujući Jemen kao “posljednji stajaći bastion” na Arapskom poluotoku koji je porazio “taguta” (zulumćara). Kaže da se Jemenci razlikuju od drugih naroda u regiji jer oni “vole islam” i “dobro su obučeni i naoružani od malih nogu.”

Batarfi dalje konstatuje da su sama jemenska plemena sposobna da se obračunaju s Husima jednom zauvijek. Kaže: “Ako ih ostave na miru da se bore protiv Husa, pobijedit će ih za godinu dana”. U vezi s izvještajima o vezama između AKAP-a i Husa, on odbacuje bilo kakav odnos osim odnosa neprijateljstva.

Foto: Halid Batarfi

O inicijativama za okončanje rata u Jemenu, Batarfi ih opisuje kao “zavaravajuće” i “smišljene da osnaže” Huse. Kaže: “Zapadne sile nastoje osnažiti lokalne šiitske administracije kao što se vidjelo u Iraku i Libanonu.”

Na pitanje o Hamasu i Islamskom džihadu, Batarfi kritizira dvije palestinske skupine. On kaže da je “dragocjena krv Palestinaca, ali je dragocjena i iračka, sirijska, jemenska i libanska krv”, misleći na zemlje u kojima milicije koje podržava Iran ubijaju muslimane. Međutim, on kaže da čak i uz vjersko opravdanje za dobivanje potpore od Irana, “ove skupine”, ne nazivajući ih imenima, ne treba hvaliti.

Ummet Press