Ne tako davno, 1995. godine, dogodio se nevjerovatan internacionalni incident između Afganistana, kojim su vladali talibani, te Rusije koja je uprkos neslavnom raspadu Sovjetskog saveza i tada posjedovala superiornu vojsku. Talibanske zračne snage prisilile su ruski avion da se spusti na međunarnodni aerodrom u Kandaharu nakon čega je bio zaplijenjen čitavu narednu godinu.

3. augusta 1995. godine, ruski avion Airstan Ilyushin Il-76TD koji je prenosio 30 tona naoružanja iz Albanije ka nelegitimnoj afganistanskoj vladi, presretnut je borbenim avionom MiG-21 kojim je upravljao talibanski pilot. Mig-21 bio je star i u lošem stanju, ali i dalje u mogućnosti da sruši Ilyshina.

Ruski avion u kojem se nalazila sedmočlana posada pristao je na slijetanje nakon prijetnje da će se na njega pucati, ali se tu priča ne završava. Talibanska vojska zarobila je avion na aerodromu a posadu uhitila, nakon čega Rusija pokušava napraviti dogovor s talibanima kako bi se posada oslobodila.

Pregovori su trajali mjesecima, a onda se umiješao i američki senator Hank Brovn koji je nastojao biti posrednik u pregovorima, međutim, ni to nije pomoglo, što je Ruse navelo da počnu razmišljati o bijegu.

Talibani su od Rusije u zamjenu zahtjevali da oslobodi važne afganistanske državljane. Rusija je negirala da ih uopće posjeduje, a to su znali i talibani čija namjera je bila uputiti poruku Rusiji ali i svim drugim državama da ne narušavaju afganistanski zračni prostor niti da razmišljaju naoružavati nelegitimnu afganistansku vladu tada poznatiju kao ”Sjeverni savez”

16. augusta 1996. godine, ruski zatvorenici iskoristili su to što su talibanski stražari otišli klanjati Jaciju namaz te su došli do aviona i brzo pobjegli iz afganistanskog zračnog prostora. Ruska posada pobjegla je u Ujedinjene Arapske Emirate a tadašnji predsjednik Rusije Boris Jelcin je telefonom čestitao posadi na bijegu.

Ovo je vjerovatno jedini slučaj u posljednje tri decenije da je neka islamska zemlja podigla zračne snage, čak iako su bile jako oskudne, i prizemljila avion neke globalne vojne sile.

2010. godine u Rusiji je snimljen film ”Kandahar” u kojem je ilustrovan ”Airstan incident” i bijeg posade iz Afganistana.

Talibani su vladali Afganistanom krajem 90-tih godina, a srušeni su američkom vojnom invazijom 2001. godine. Talibani vode aktivnu borbu zadnjih 18 godina te su do sada uspjeli uspostaviti nadzor nad dvije trećine države.

Ummet Press