15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Aid e-Karni se izvinio što je bio među “šejhovima islamskog preporoda”

Saudijski daija Aid el-Karni žestoko je napao vlade Turske i Katara i istakao da su ove dvije države, uz Iran, neprijatelji Saudijske Arabije.

Gostujući u emisiji kod novinara Abdullaha el-Mudejfira na satelitskom kanali “Rotana halidžijja”, kazao je: “Večeras ću javno kazati, naša država, naše rukovodstvo i naš narod su meta Katara, Turske, Irana i Muslimanske braće.” Pojasnio je da nema, od danas, mjesta za “sivu zonu” i da je svojom rukom dao prisegu kralju Selmanu i prijestolonasljedniku Muhammedu b. Selmanu, smatrajući ih “crvenom linijom” preko koje se neće prelaziti.

El-Karni smatra da je “neutralnost izdaja” i da onaj ko šuti i ne brani svoju državu “izgubio čovječnost i čast.” Kazao je, još, da je išao kod svojih vladara i izvinio se za prijašnju komunikaciju sa Katarom, istakavši da veliki broj Saudijaca prima velike svote novca iz Dohe.

U istoj emisiji, el-Karni se izvinio što je bio među “šejhovima islamskog preporoda” osamdesetih godina prošlog vijeka. Istakao je da je taj preporod završen kada je to i rekao Muhammed b. Selman, jer, navodno “neke stvari su u suprotnosti sa sunnetom”, te istakavši da je “za umjeren i otvoren islam, u kojeg je pozvao Muhammed b. Selman”.

Aid el-Karni je bio jedan od grupe šejhova i učenjaka koji su željeli preporoditi saudijsko društvo, a većina njih bili su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.  U toj grupi bili su i brojni alimi koji su i sada u zatvoru, kao što su dr. Selman el-Auda, dr. Nasir el-Umer, dr. Sefer el-Havali i dr. Aud el-Karni.

IslamBosna.ba

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes