Afrikanci koji bježe iz Ukrajine suočavaju se sa rasizmom

Dok traje rat između Rusije i Ukrajine, neki Afrikanci koji su pokušavali pobjeći iz zemlje tvrdili su da su na granici iskusili rasistički tretman zbog svoje boje kože.

Studentica Eswatinija Vkile Dlamini, koja je iz Ukrajine prešla u Rumuniju, rekla je da je preduzela najteži put u životu.

“Bili smo izloženi velikom broju rasizma. Policija je uperila oružje u nas. Još uvijek nemogu da prebolim to. Bila sam fizički i psihički iscrpljena”, rekla je.

Viktor Eldred iz Nigerije rekao je: “U Lavovu su u voz smjeli samo Ukrajinci. Čekali smo na hladnom satima, ali smo nekako, nakon teškog puta, uspjeli da izađemo iz Ukrajine.”

Eldred koji je stigao u Slovačku rekao je da nigerijska vlada još nije stupila u kontakt s njim.

Drugi student, Issa Dasylva iz Senegala, koji je stigao u Poljsku, rekao je da nije imao nikakvih problema na graničnom prelazu.

Napominjući da je trebalo 48 do 72 sata da stigne do granice, Dasylva je rekao: “Senegalske vlasti su obratile veliku pažnju na nas. Nisam vidio da neki Senegalac ima problema s prelaskom granice. Ambasada Senegala u Poljskoj je u stalnoj komunikaciji s nama. ”

20% stranih studenata u Ukrajini su Afrikanci

Ukrajina je među prvim izborom za strane studente zbog pristupačnih školarina.

Prema podacima koje je 2020. objavilo ukrajinsko ministarstvo obrazovanja, oko 80.000 studenata iz 158 zemalja studira u zemlji.

Među njima, Indija je na vrhu liste sa 18.429, Maroko sa 8.233, Azerbejdžan sa 5.470 i Nigerija sa 4.379.

Afrički studenti čine 20% stranih studenata u Ukrajini.

Nakon što su video snimci na društvenim mrežama na kojima se vidi da je Afrikancima zabranjen pristup vozovima koji evakuiraju ljude iz Ukrajine izazvali bijes, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je u tvitu rekao: “Ruska invazija na Ukrajinu uticala je na Ukrajince i nedržavljane na mnoge razorne načine. Afrikanci koji traže evakuaciju su naši prijatelji i moraju imati jednake mogućnosti da se bezbedno vrate u svoje matične zemlje. Ukrajinska vlada ne štedi napore da riješi problem.”

Komentariši