Utorak, 18 Februara, 2020
Naslovnica Vijesti Afrika Afrička unija odbacila Trumpov mirovni plan za Bliski istok

Afrička unija odbacila Trumpov mirovni plan za Bliski istok

Čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamar najoštrije je osudio takozvani mirovni plan za Bliski istok kojeg je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi patimo zbog neriješenog palestinskog prava na samoopredjeljenje i dostojanstvo. Američko-izraelski mirovni plan, takozvani ‘sporazum stoljeća’, pripremljen je bez ikakvih konsultacija s Palestincima. To je kršenje povelja Afričke unije i Ujedinjenih nacija“, kazao je Mahamat u uvodnom obraćanju na godišnjem samitu lidera Afričke unije u Addis Ababi.

Mahamat je predsjednicima i premijerima zafričkih zemalja kazao da je nedvojbeno da svi u Africi osjete pojačanu napetost koju Trumpov plan izaziva na Bliskom istoku i šire.

“Afrička solidarnost s narodom Palestine nikada se neće promijeniti“, poručio je Mahamat.

Palestinski predsjednik Mohammad Shatty kazao je kako je vizija Afričke unije o ušutkivanju oružja relevantna i za Palestince koji decenijama stradaju u izraelskoj okupaciji.

“Mi se zalažemo za utišavanja oružja izraelske okupacije“, kazao je Shatty.

Palestinski premijer Shatty također je kazao da je ponosan na afričku podršku palestinskom narodu u njegovom opravdanom zahtjevu za uspostavu Palestinu u granicama iz 1967. godine i sa Jerusalemom kao njenim glavnim gradom.

“Očito je da Trumpov izraelski plan nema međunarodnu podršku“, kazao je Shatty.

Palestina ima status posmatrača u Afričkoj uniji i palestinski čelnici se redovno obraćaju na samitu te organizacije.

Predsjednik Južnoafričke Republike i predsjedavajući Unije Cyril Ramaphosa američki plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba uporedio s aparthejdskim režimom. On je također poručio da je afrička solidarnost s palestinskim narodom neupitna.

Takozvani mirovni bliskoistočni plan Trump je nedavno objavio u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a između ostalog planom se Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je to posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

Akos.ba

Must Read

UN pozvao na primirje u Idlibu i zaustavljanje najveće humanitarne katastrofe 21. stoljeća

Ujedinjene nacije pozvale su na uspostavu primirja u sirijskoj regiji Idlib u kojoj je od početka decembra prošle godine raseljeno 900.000 ljudi i u...

Video: Assadove snage napreduju uz podršku Rusije

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje uvjeta raseljenih Sirijaca, koji su bili prisiljeni napustiti domove zbog ofanzive na pokrajinu Idlib.Poručuju kako bi njen nastavak...

Afganistan: Amerikanci dronom gađali talibane, a ubili jedino civile

Najmanje devet civila ubijeno je u američkom napadu dronom u pokrajini Nangarhar na istoku Afganistana u petak, rekli su lokalni marionetski dužnosnici.Glasnogovornik talibana Zebihullah...

Američki mediji tvrde da su SAD i talibani postigli dogovor o prekidu vatre

Američki mediji su objavili da je postignut sedmodnevni sporazum između SAD-a i talibana o prekidu vatre, prenosi Anadolu Agency (AA).Brojni mediji u SAD-u tvrde da...

Analiza: Turska između sukoba s Rusima i američke formalne podrške

Piše: Zaher AlbaikDok se sukob na sjeveru Sirije širi i postaje sve zamršeniji, potezi koji se preduzimaju na terenu upozoravaju na mogućnost vojnog sukoba.Turske...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA