13 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Afganistanski marionetski predsjednik: Naša vojska neće izdržati ni 6 mjeseci bez američke podrške

Američka administracija smanjit će pomoć Afganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i prijeti daljnjim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u toj zemlji nisu uspjeli da se dogovore o formiranju nove vlade, najavljeno je iz State Departmenta.

Ašraf Ghani, jedan od dvojice koji su se proglasili predsjednicima Afganistana, dao je intervju (60 minuta) u kojem je izjavio da afganistanska vojska neće uspjeti izdržati ni punih 6 mjeseci ukoliko Sjedinjene Američke Države uskrate podršku.

Novinarka je Ghanija upitala: ”Ljudi u vašoj zemlji kažu da ova vlada neće preživjeti, da će se srušiti za tri dana kada se vojska SAD-a povuče”, a on je odgovorio: ”To je tačno. Nećemo moći podržati (finansirati) našu vojsku bez američke podrške ni 6 mjeseci. Mi nemamo novca”, rekao je Ašraf Ghani.

I dok analitičari prognoziraju eskalaciju verbalnih pa i oružanih sukoba između dva afganistanska samoproglašena predsjednika, talibani su jako zadovoljni razvojem događaja, budući da kriza afganistanskih marionetskih vlasti po pravilu ojačava ionako jaku poziciju talibana.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes