Afganistanski marionetski predsjednik: Naša vojska neće izdržati ni 6 mjeseci bez američke podrške

0
638

Američka administracija smanjit će pomoć Afganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i prijeti daljnjim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u toj zemlji nisu uspjeli da se dogovore o formiranju nove vlade, najavljeno je iz State Departmenta.

Ašraf Ghani, jedan od dvojice koji su se proglasili predsjednicima Afganistana, dao je intervju (60 minuta) u kojem je izjavio da afganistanska vojska neće uspjeti izdržati ni punih 6 mjeseci ukoliko Sjedinjene Američke Države uskrate podršku.

Novinarka je Ghanija upitala: ”Ljudi u vašoj zemlji kažu da ova vlada neće preživjeti, da će se srušiti za tri dana kada se vojska SAD-a povuče”, a on je odgovorio: ”To je tačno. Nećemo moći podržati (finansirati) našu vojsku bez američke podrške ni 6 mjeseci. Mi nemamo novca”, rekao je Ašraf Ghani.

I dok analitičari prognoziraju eskalaciju verbalnih pa i oružanih sukoba između dva afganistanska samoproglašena predsjednika, talibani su jako zadovoljni razvojem događaja, budući da kriza afganistanskih marionetskih vlasti po pravilu ojačava ionako jaku poziciju talibana.

Ummet Press