Afganistanska vojska zaratila sa savezničkom milicijom generala Kajserija

523

Uzbečki afganistanski general AbdulRashid Dustum u nedjelju je vojsci izdao naredbu da se silom razoruža milicija zapovjednika Nizamuddina Kajserija.

Afganistanske vladine snage stavile su u okruženje glavna uporišta dojučerašnje savezničke milicije, da bi uslijedili sukobi nakon što se zapovjednik milicije odbio predati.

Kajserijava milicija razbila je vladine policijske snagu u Balkhu, a 9 Kajserijevih militanata je ubijeno a njegovo sjedište u gradu Mazari-Šerifu je demolirano.

Nizamuddin Kajseri smatra se utjecajnim zapovjednik u sjevernom Afganistanu. Bio je šef policije Fajraba i bliski saveznik generala Dustuma s kojim se ”posvađao” prošle godine kada je i razriješen s dužnosti.

Kajseri je prošle godine na odluku predsjednika Ghanija uhapšen jer je navodno sabotirao vojne operacije, nakon čega je hiljade njegovih pristaša održalo demonstracije u znak nezadovoljstva. S druge strane, on je bio ljut zbog nedovoljne vladine podrške u borbama protiv talibana te je prijetio istaknutim dužnosnicima u Kabulu.

Procjene govore da Kajseri zapovijeda milicijom od oko 1000 boraca.

Talibani prate dešavanja i ne kriju zadovoljstvo zbog raskola među vladinim snagama.

Ummet Press