Afganistanski Afgan (AFN) u decembru prošle godine imao je rekordno slabu vrijednost koja je iznosila svega 0.0089 američkih dolara, ali se početkom februara ove godine valuta poprilično stabilizirala te dosegla vrijednost s početka 2021. godine.

Prema google servisu koji prati uspone i padove međunarodnih valuta, jedan afganistanski Afgan na datum 14. mart iznosi 0.012 dolara, a u odnosu na euro iznosi 0.011, te tokom prethodnih 30 dana nijednom nije zabilježio nikakav pad vrijednosti.

Tako 1000 Afgana (AFN) danas iznosi 11,63 američkih dolara. Vrijednost afganistanske i ruske valute bila je gotovo ista prethodnih godina, ali sada je AFN snažniji od ruske rublje. Rublja je također dodatno oslabljena nakon Zapadnih sankcija Rusiji. Tako 1000 rubalja sada iznosi 8.37 američkih dolara.

Ovo bi mogao biti pokazivač da talibanska vlada i Centralna banka Afganistana uspijevaju finansijsku i ekonomsku situaciju u zemlji staviti pod kontrolu. Daljnji rast Afgana, koji se očito nastavlja, značit će bolje životne uvjete.

Ummet Press