Predsjednički izbori u Afganistanu održani u subotu doživjeli su potpuni krah jer se stanovništvo povinovalo naredbi Islamskog Emirata (IEA) da se izbori bojkotiraju pod svaku cijenu. Ovo je prvi put da su izbori doživjeli svoj neuspjeh odnosno jako nizak nivo izlaznosti još od međunarodnog rušenja talibana s vlasti 2001. godine.

Talibanski Islamski Emirat Afganistana (IEA) zahvalio se narodu u proglasu kojeg prenosimo u cjelosti:

”Muslimanski i mudžahidski afganistanski narod ponovo je, kroz bojkot i neutralizaciju izbora, pokazao da su strane želje i okupacija neprihvatljivi.

Danas je opustošena kabulska vlada održala izbore kako bi stekla lažni legitimitet, ali se suočila sa neuspjehom i odbacivanjem od velike većine našeg naroda, a sva hvala pripada Allahu.

Islamski Emirat od srca se zahvaljuje našoj čitavoj muslimanskoj i nastradaloj državi na pozitivnom odazivu pozivu Islamskog Emirata i na odbijanju ove zavjere nazvane izborima, svesrdno podržavajući njihovu mudžahidsku braću, pružajući im ruku pomoći i dokazujući njihovu neraskidivu vezu.

Neuspjeh nametnutog izbornog postupka pojašnjava sljedeće:

1 – Većina nacije želi prekid okupacije i uspostavu jake islamske vlade.

2 – Afganistanski pojedinci koji su upleteni u kabulsku vladu moraju prestati sa samoobmanom, prestati se igrati s islamskim vjerovanjima i zahtjevima nacije te napustiti služenje strancima.

3 – Neovisni mediji i grupe za ocjenjivanje potvrdili su izuzetno nisku izlaznost birača, zbog toga bojkot mora učiniti da okupaciona strana shvati da afganistanska država nikada neće prihvatiti okupaciju ili bilo kakve strane procese i zavjere. Besmisleni rashodi, ohrabrivanje i gubljenje vremena od strane okupatora u ovom postupku nisu u interesu nijedne strane, pa se moraju bez daljnjeg oklijevanja suočiti sa stvarnošću, prihvatiti zahtjeve vrijedne afganistanske nacije, okončati okupaciju, prepustiti ovu naciju svojoj sudbini i prestati svako miješanje u našu domovinu.

4 – Mudžahidi Islamskog Emirata moraju izraziti daljnje poštovanje prema svojoj naciji. Danas se ta nacija hrabro suprotstavila toj velikoj neprijateljskoj zavjeri i zaštitila se unatoč novčanim poticajima, propagandi i drugim zavjerama. Od Badakšana do Uruzgana, od Herata do Nangarhara, od Kunduza do Balkha i od Kandahara do Paktike, cijela se nacija jednoglasno pridržavala zahtjeva svoje braće mudžahida i neutralizirala je ovu veliku neprijateljsku zavjeru.”


Važno je napomenuti da ukoliko nijedan vlading kandidat za izborima ne osvoji 51 posto glasova, potrebno je organizirati drugi krug, a ako drugi krug završi kao i prvi, afganistanska vlada će upasti u duboku političku krizu koju bi talibani mogli iskoristiti i preuzeti državu čiji veći dio već kontrolišu.

UMMET PRESS