Afganistan u narednim danima napušta 18.000 servisera aviona i helikoptera afganistanske vojske 

18.000 američkih i evropskih radnika, odnosno inžinjera i servisera koji održavaju zračne snage afganistanske marionetske vojske, u narednim danima i sedmicama će napustiti Afganistan, zajedno s posljednjim kontentom američke vojske, piše nbcnews.com.

Ovo znači samo jedno – afganistanska vojska ostaje bez svoje jedine prednosti u ratu protiv talibana – zračnih snaga. Afganistanske snage u velikoj se mjeri oslanjaju na servisere koje financiraju Sjedinjene Države da bi popravili i održavali flotu od oko 170 afganistanskih aviona, kao i čitav niz druge opreme.

Bez pomoći servisera, afganistanske snage više neće moći koristiti desetke borbenih aviona, teretnih aviona, helikoptera i dronova američke proizvodnje, prema vojnim stručnjacima i nedavnom izvještaju generalnog inspektora Ministarstva odbrane.

”Zračna snaga je vjerojatno glavna konkurentna prednost afganistanske vlade u borbi s talibanima”, rekao je Bowman, bivši oficir vojske i pilot helikoptera Black Hawk koji je služio u Afganistanu. “Ako im ne pomognemo da održavaju te avione, tada će afganistanske snage biti lišene te prednosti, a to bi moglo imati presudan utjecaj na državu.”

“Ako ratno zrakoplovstvo nestane ili barem postane znatno degradirano, to je promjena u pogledu vojne ravnoteže između dviju strana,” rekao je Jonathan Schroden u američkom federalnom istraživačkom centru.

Američki zvaničnici ipak ističu kako ovo ne znači uskraćenje podrške afganistanskoj vladi.

Ummet Press

Komentariši