Afganistan: Talibani zauzeli distrikt Seyuri, kreću u formiranje opsade

Sedam pripadnika milicije lojalne vladi u Afganistanu ubijeno je kada su talibani napali njihove kontrolne punktove u južnoj pokrajini Zabul, izjavio je jedan vladin dužnosnik u četvrtak.

Ata Jan Haq Bayan, predsjednik pokrajinskog vijeća, rekao je da su talibani u 01:00 sat ujutro napali vojno-policijske kontrolne punktove u Seyuriju u okrugu Shinkay, što je dovelo do sukoba koji je trajao do 04:00 sata.

Rekao je da su talibani zauzeli tri kontrolna punkta i ubili sedam pripadnika vladinih snaga. U napadima je ranjeno još osam policajaca, kazao je Haq Bayan.

Dodatne snage stigle su u to područje nekoliko sati kasnije kako bi odvele ranjene u pokrajinski glavni grad Qalat.

Talibanski glasnogovornik Zebihullah Mudžahid potvrdio je napredak i zauzimanje centra distrikta Seyuri zajedno sa svim zgradama.

Također, talibani su napredovali i u pokrajini Badakhshan gdje su zauzeli uporište i upravu distrikta Arghanj Khwa zajedno s još 6 kontrolnih punktova.

Talibani su zauzeli većinu pograničnog teritorija sa Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom te, sudeći prema novim operacijama čiji cilj je ovladati kompletnom granicom s Pakistanom, kao da nastoje stvoriti obruč oko teritorija kojeg kontrolišu afganistanska marionetska vojska i NATO.

Ummet Press