15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Afganistan: Talibani zabilježili napredak u Wardaku

Snage Islamskog Emirata Afganistana u utorak su preuzele kontrolu nad 6 vojnih pozicija nakon šire operacije na režimske snage u okrugu Sayed Abad u istočnoj pokrajini Wardak.

Najmanje 20 režimskih vojnika i pripadnika je ubijeno dok je jedan zarobljen, navodi se u talibanskom službenom izvještaju.

Talibani su zabilježili napredak i u okrugu Chak u Wardaku prilikom čega su eliminirali 23 i zarobili 4 režimska vojnika.

Također, borbe u okruzima Bagh Pul i Gunahkan u Farahu rezultirale su kolapsom režimske vojske. 14 vojnika je ubijeno a 12 je ranjeno te su uništena i 2 tenka, izvijestili su talibani.

Isto tako, talibani su u srijedu u 01:00 sat po lokalnom vremenu izveli napad na kontrolnu postaju u okrugu Maiwand gdje su eliminirali 10 režimskih vojnika a ostale natjerali na bijeg.

Režim je poslije pokušao povratiti postaju ali je tom prilikom izgubio dva vojna vozila i 8 vojnika.

Talibani trenutno izvode tradicionalnu godišnju ofanzivu koja je nazvala ”El-Feth” (Pobjeda). Ofanziva je otpočela u proljeće i završava se zimi nakon čega se vrši reorganizacija, popunjavanje redova, treniranje i planiranje nove ofanzive.

Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes