19 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Afganistan: Talibani ubili američkog oficira i veterana iračkog rata

Oficir James. G. Sartor (40), pripadnik 2. bataljona i 10. specijalnog odreda američke vojske koji je više puta služio u Iraku i Afganistanu, poginuo je u borbama s talibanima u pokrajini Fayrab, potvrdio je Pentagon u nedjelju.

“Nevjerojatno smo tužni zbog saznanja da je Major James izgubio život u Afganistanu. On je bio ratnik koji je utjelovio tihog profesionalca”, rekao je pukovnik Brian R. Rauen, zapovjednik grupe za specijalne operacije.

”Strani osvajači i vojnici režima u Kabulu u petak navečer pretresli su područje Kala Wali te su brutalno ubili dijete i starca ostavljajući iza sebe još jednog ranjenika. Potom su na to područje stigli mudžahidi koji su eliminirali dvojicu osvajača i prisilili ostale na bijeg” navodi talibanski portal El-Emara.

Međutim, Pentagon je za sada identificirao samo jednog poginulog pripadnika vojske. Oficir Sartor se pridružio vojsci u julu 2001. godine i bio je dodijeljen 3. pješadijskoj diviziji. Završio je Kvalifikacijski tečaj specijalnih snaga i bio je raspoređen u Irak od 2001. do 2010. godine.

Više od 2.400 američkih vojnika je ubijeno u ratu protiv talibana, a više od 20.000 je onesposobljeno i ranjeno.

Sjedinjene Američke Države zaglavile su u Afganistanu već 18 godina, što je najduži rat u američkoj historiji.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes