Afganistan: Talibani u Takharu ubili ključnog uzbekistanskog vođu IDIŠ-a

U nizu specijalnih operacija, elitna sigurnosna jedinica Islamskog Emirata Afganistan (IEA) izvela je operaciju u gradu Talukan, pokrajina Takhar, protiv centra finansiranja, opremanja i obučavanja haridžija.

Zabihullah Mudžahid, jedan od glasnogovornika Islamskog Emirata, rekao je: ”Osam ključnih članova, uključujući Yunisa Uzbekistanija, ključnog zapovjednika haridžija, eliminirano je tokom operacije.

Afganistanska novinska agencija Bakhtar od terenskih izvora prenijela je da su još trojica IDIŠ-ovih haridžija uhapšeni, te da je ova ćelija planirala počiniti zločine u glavnom gradu pokrajine Takhar.

Talibani koji sada drže vlast u Afganistanu nakon povlačenja Amerikanaca suočavaju se s sigurnosnom prijetnjom zbog sve češćih bombaških napada IDIŠ-a čiji ”lavovi ummeta” svakodnevno napadaju pekare, džamije, škole i bolnice s namjerom da Afganistan gurnu u novu katastrofu i građanski rat. IDIŠ-ovim redovima pridružili su se mnogi članovi prethodne marionetske afganistanske vojske koji na taj način žele vojno oslabiti sigurnosne kapacitete nove afganistanske vojske i policije.

Ummet Press

 

Komentariši