10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Afganistan: Talibani u subotu osvojili nova 4 distrikta i eliminirali 258 neprijateljskih vojnika

El-Emara, službeni medijski servis afganistanskih talibana (IEA) objavio je izvješće glasnogovornika Zebihullaha Mudžahida za vojne operacije izvedene tokom predsjedničkih izbora u subotu.

”Tijekom operacija, mudžahidi su potpuno oslobodili distrikte Baharak, Khwaja Ghar i Chah Aab u pokrajini Takhar kao i distrikt Darzab u pokrajini Jowzjan, zajedno s velikom bazom u Baghlanu, policijskom stanicom u Paktiki i 7 kontrolnih punktova u Ghazniju, a Kunduzu i Kapisa bili su napadnuti”, piše u izvještaju El-Emare gdje također stoji kako je izveden ukupno 531 napad u 28 različitih afganistanskih pokrajina.

”Napadi do noćnih sati rezultirali su eliminacijom 258 vojnika, policajaca i milicionera, uključujući i 3 zapovjednika, dok su ranjena 164 vojnika. Uništena su 22 APC vozila i 4 kamioneta, a zaplijenjena je veća količina oružja i vojne opreme”, ističe se u izvještaju.

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid navodi kako afganistanska vlada još uvijek nastoji prikriti narodni bojkot predsjedničkih izbora.

Važno je napomenuti kako je na subotnjim izborima u Afganistanu zabilježena najniža izlaznost birača još od 2001. godine jer se narod povinovao naredbi talibana.

”Islamski Emirat od srca se zahvaljuje našoj čitavoj muslimanskoj nastradaloj državi na pozitivnom odazivu pozivu Islamskog Emirata i na odbijanju ove zavjere nazvane izborima, svesrdno podržavajući njihovu mudžahidsku braću, pružajući im ruku pomoći i dokazujući njihovu neraskidivu vezu. Danas se ta nacija hrabro suprotstavila toj velikoj neprijateljskoj zavjeri i zaštitila se unatoč novčanim poticajima, propagandi i drugim zavjerama. Od Badakšana do Uruzgana, od Herata do Nangarhara, od Kunduza do Balkha i od Kandahara do Paktike, cijela se nacija jednoglasno pridržavala zahtjeva svoje braće mudžahida i neutralizirala je ovu veliku neprijateljsku zavjeru” objavili su talibani u službenom proglasu.

Ummet Press

 

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes