8 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Afganistan: Talibani u akciji ubili jednog i ranili dvojicu hrvatskih vojnika

U akciji talibana danas u Kabulu oko 08:30 sati po lokalnom vremenu ozlijeđena su trojica hrvatskih vojnika, a jedan od njih je preminuo nakon nekoliko sati.

Navodno, hrvatski vojnici nalazili su se u vozilu ”Toyota Land Cruiser” za koje su talibani mislili da prevozi osoblje američke CIA-e. U konvoju su se također nalazili američki i afganistanski vojnici.

U službenoj izjavi talibani su preuzeli odgovornost te su naveli kako se njihov pripadnik koji se vozilom zabio u konvoj zove Ahmed Ghaznavi. U detonaciji autobombe uništena su dva vozila koja su bila dio konvoja.

Hrvatski vojnik koji je identificiran kao Josip Briški (27) podlegao je uslijed teških ozlijeda.

Ranije su iz Ministarstva odbrane Hrvatske rekli kako su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8:00 sati po lokalnom vremenu krenuli su u kamp Kaja. U 8:45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do napada.

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON) boravi u Afganistanu od marta ove godine u sklopu NATO-ove misije “Odlučna potpora”, a broji ukupno 104 pripadnika.

Sudeći prema reakcijama i komentarima, veći dio hrvatske javnosti smatra kako je hrvatska vojska nepotrebna u Afganistanu te da to nije njihov rat.

Talibani su intentivirali vojne operacije usred osme runde progovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog Islamskog Emirata. Na sve učesnike NATO misije u Afganistanu talibani gledaju kao na vojnu metu. U posljednjih nekoliko godina napadane su uglavnom američke, britanske, francuske i armenske trupe.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes