10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Afganistan: Talibani protjerali IDIŠ iz mnogih dijelova pokrajine Kunar

Istočna afganistanska pokrajina Kunar prethodnih dana bila je poprište intenzivnih borbi između talibana (IEA) i odmetničkih milicija objedinjenih u organizaciju ISKP (ogranak IDIŠ-a u Afganistanu).

Najžešće borbe odvile su se u okrugu Pech na sjeveru pokrajine gdje su talibani ubili veći broj haridžija i osvojili doline Korengal i Shurik, a uslijed dolaska pojačanja talibana iz susjednog Nuristana haridžije su protjerane i iz doline Mazar u okrugu Nurgal.

FOTO (18+): Talibanski mudžahid stavlja zastavu na prsa ubijenog haridžije

VIDEO: Novoosvojeni položaj u dolini Korengal

Haridžije još uvijek imaju uporište u pokrajini Nangarhar koja im služi kao polazna tačka za napade, obuku i izvor za regrutaciju novih članova koji im se pridružuju zbog slabe finansijske situacije.

Važno je napomenuti kako je zabilježen nagli porast uzgajanja narkotika u mjestima koja je IDIŠ prije tri godine oduzeo od talibana. Talibani ipak svoj fokus stavljaju na afganistanske i NATO snage te su u prvih 8 mjeseci ove godine uspostavili nadzor nad najmanje 15 distrikta čime je premašen napredak iz 2017. godine.

IDIŠ odnosno njegov ogranak ISKP uglavnom napada teritorije talibana koje pokušava zauzeti, dok su područja koja nadzire afganistanska vlada gotovo netaknuti, izuzev izvođenja pojedinačnih samoubilačkih napada na nestrateške vladine centre.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes