Afganistan: Talibani proglasili veliku ofanzivu El-Feth (Pobjeda) i pozvali vladine postrojbe da im se pridruže

Centralna komanda Islamskog Emirata Afganistana obznanila je u petak pokretanje široke vojne ofanzive El-Feth (Pobjeda) čiji cilj je odvojiti narod od afganistanske vlade. Talibani su pozvali zemljake koje je mobilizirala vojska i policija da se odvoje te na vrijeme pređu na stranu Islamskog Emirata.

U talibanskom saopćenju se navodi da će cilj ofanzive El-Feth biti “eliminiranje okupacije, čišćenje naše muslimanske domovine od osvajača i korumpiranih elemenata u islamskom sistemu, skupa s odbranom i službom vjeri naših sugrađana”.

“Čak i pored toga što su veliki dijelovi naše domovine oslobođeni od neprijatelja, strane okupacijske sile i dalje vrše vojni i politički utjecaj na našu islamsku zemlju”, dodaje se u objavi.

Pored uvjeravanja da će civili biti zaštićeni, oni su pozvali afganistanske vojnike i policajce, čijih su hiljade pripadnika poginuli u sukobima ovog mjeseca, da napuste svoje snage i pridruže se slamskom Emiratu.

U službenom proglasu Islamskog Emirata stoji:

”Naša džihadska obaveza još nije završena, čak i kada je veliki dio domovine oslobođen od neprijatelja. Strani okupatori nastavljaju vršiti vojni i politički utjecaj u našoj islamskoj zemlji. Oni ne samo da imaju političku kontrolu nad našom domovinom, već svakodnevno bombardiraju naše ljude iz vojnih baza, provode racije uz pomoć svojih domaćih plaćenika, nanose ljudske i materijalne gubitke i ugnjetavaju naš narod na mnogo načina.

Budući da je obrana vjere, domovine, života, imovine i časti obavezna, kao što je i obavezno oslobođenje islamske zemlje od kandži stranih okupatora, na džihadu je ispunjenje te odgovornosti. Stoga, Islamski Emirat izjavljuje da je operacija džihadska operacija El-Feth počela.

Naredbe o koordiniranom pokretanju lanca operacija u cijeloj zemlji su date i sva braća mudžahidi se pozivaju da pokrenu operaciju s potpunom iskrenošću i čistim namjerama. Vaš cilj bi trebao biti isključivo stjecanje zadovoljstva Allaha (s.w.r), uklanjanje okupacije, čišćenje naše muslimanske domovine od invazije i korupcije te uspostavljanje islamskog zakona.

Mudžahidi su dužni pridržavati se načela poslušnosti tijekom operacija El-Feth. Vaša džihadska djelovanja trebala bi biti u skladu s pravilima džihada i u svjetlu naredbi vaših nadređenih. Sve naredbe i preporuke izdane od strane Vojne komisije i drugih srodnih odjela Islamskog Emirata trebaju biti strogo ispoštovane, bilo da se odnose na svakodnevne aktivnosti džihada ili druge poslove kao što su sprečavanje civilnih žrtava, mjere predostrožnosti, propisi, interna koordinacija i etika.

Kako mudžahidi posjeduju neraskidivu odlučnost džihada (sve zahvala pripadaja Allahu) i imaju koristi od vojnog iskustva, novih taktika, javne podrške, utjecaja unutar neprijateljskih redova i naprednog oružja, nadamo se da će uz pomoć Allaha (s.w.t) velika područja uključujući općine i drugi centri biti očišćeni od neprijateljske prisutnosti. Braća mudžahidi moraju se zaštititi od izdaje, krađe i drugih zabranjenih radnji u džihadskim poslovima. Zaštita života i imovine sunarodnjaka te čuvanje javnih rezervi i socijalnih projekata također su dio vaših odgovornosti.

Ključni cilj operacije ‘Al-Fath’ je odvraćanje naših zemljaka od službe u vojsci, policiji i milicijama koje koriste naši osvajači radi ostvarenja vlastitih ciljeva. Islamski Emirat preferira da oni štite svoje živote i bogatstvo ulaskom u saffove istine (Islamski Emirat) umjesto da umru u saffovima laži. Na toj osnovi ponovno pozivamo postrojbe koje rade u neprijateljskim redovima da izbjegavaju besmisleno neprijateljstvo i uzaludan otpor, da se pridruže mudžahidima i steknu jamstva za očuvanje života i bogatstva.

Na kraju pozivamo braću mudžahede da započnu El-Feth operacije s potpunom ozbiljnošću, iskrenošću, povjerenjem, uzvišenom odlučnošću i dobrim raspoloženjem te da liječe srca vjernika koji čeznu za mirom i islamskim sustavom. Shvatite da smo sljedbenici istine, a El-Feth (Pobjeda) se uvijek dodjeljuje istinitoj strani. Imajući na umu Allahova obećanja (s.w.t), bliži se dan ispunjenja džihadske težnje naših šehida, ranjenika, zatvorenika, izbjeglica i potlačenih ljudi, uspostavljanje islamskog sistema i oslobođenje naše domovine od američke okupacije.

Islamski Emirat Afganistana

Hijri Lunar

23/01/1398 Hijri Solar 12/04/2019 Gregorian

Prijevod proglasa: Ummet Press