Talibanski borci pozvani su na mobilizaciju i uključenje u ratnu strategiju, usred zabrinutosti da bi novi američki predsjednik mogao zaustaviti posljednju fazu povlačenja američkih vojnika.

Izvori ističu da talibani pripremaju proljetnu ofanzivu u Kunduzu, Helmandu i Kandaharu, u slučaju da Joe Biden prekrši i poništi sporazum koji predviđa postepeno povlačenje.

“Višim zapovjednicima i guvernerima naloženo je da se vrate na svoja mjesta i prisustvuju posebnim sjednicama i raspravama kako bi ocrtali buduću strategiju”, rekao je talibanski zapovjednik u provinciji Helmand.

Iz administracije Joe Bidena rečeno je kako će revidirati sporazum koji je potpisao Trump, jer smatraju kako će ojačani talibani brzo savladati centralnu vladu u Kabulu, a to ne mogu dopustiti.

Talibanski politički vođa u Dohi, u Kataru, rekao je da je plan talibana pokušati zauzeti strateški važne provincije u slučaju da razgovori s afganistanskom vladom ne uspiju, a Biden je zadržao trupe u zemlji i nakon januara – datuma povlačenja koji su dogovorili talibani i Trumpova administracija.

Rekao je da su zapovjednici “važnih” okruga pozvani na svoje položaje.

“Historija je dokazala da afganistanska mudžahidska država može hrabro braniti svoje vrijednosti, tlo, domovinu i prava”, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid u izjavi ranije ove sedmice.

U Afganistanu se nalazi još 2.500 američkih te oko 7.500 vojnika iz ostalih članica NATO-a.

Američke trupe napale su Afganistan 2001. godine, svrgavajući talibansku islamsku vladu koja je je vladala šerijatom, a pod optužbom da skrivaju Osamu bin Laden, nakon napada 11. Septembra 2001. godine.

Ummet Press