Afganistan: Talibani osvojili distrikt Yumgan blizu kineske granice

0
938

Snage talibana (IEA) osvojile su distrikt Yumgan u istočnoj afganistanskoj pokrajini Badakšan koja graniči s Kinom, potvrdilo je pokrajinsko vijeće vlade u Kabulu.

Vladine snage povukle su se nakon pružanja slabijeg otpora talibama koji su operaciju navedno poveli iz južnog pokrajinskog distrikta Kuran Wa Munjan. Nema informacija o žrtvama i gubicima na objema stranama.

Distrikt se sastoji od oko 40 sela koje naseljava oko 30.000 stanovnika, pripadnika etničke skupine Tadžika. Distrikt se prostire na 1,779 kilometara kvadratnih te je smješten blizu okruga Wardooj.

Badakšan je velika afganistanska pokrajina koja graniči s Pakistanom, Kinom i Tadžikistanom i kojoj talibani nisu imali nikakvog pristupa ni kada su bili na vrhuncu snage prije 20 godina. Talibani danas kontrolišu najmanje 4 veća distrikta ove ključne pokrajine.

Neočekivano napredovanje talibana na sjeveru države govori da su Uzbeci i Tadžici postali sastavni dio tog pokreta. Regrutaciju boraca iz ova dva naroda aktivno je pokrenuo prethodni emir talibana, Mulla Ahtar Mensur rahimehullah.

Ummet Press