Afganistan: Talibani oslobodili 57 sela na istoku države i zauzeli nova područja u Saripulu

Tokom drugog i trećeg dana proljetne ofanzive ”El-Feth 2019” talibani su eliminirali najmanje 336 i ranili 154 pripadnika afganistanskih vojnih snaga te su uništili oko 30 vojnih vozila, potvrdio je talibanski glasnogovornik Zebihullah Mudžahid.

Koordinirani napadi izvedeni su širom Afganistana, borbe su zabilježene u čak 22 pokrajine, a u Kunduzu, Badakhshanu i Saripulu talibani su značajno proširili teritoriju.

Talibani su zauzimanjem sela Kharid Sufla, Charkh Aw, Nasiri i Shorah ovladali većinom položaja oko grada Kunduza dok su u pokrajini Badakhshan osvojili čak 57 sela i 5 kontrolnih punktova.

Također, u pokrajini Saripul na sjeveru države talibani su su napredovali u distriktu Sangcharak.

”Područja Sarchato i Bazar Bashi u distriktu Sangcharak obuhvaćaju gotovo 5000 domova koji su sada očišćeni od neprijateljske prisutnosti kao što su mještani toplo pozdravili mudžahedine i obećali im podršku” rekao je talibanski zvaničnik Qari Muhammed Yusuf Ahmadi.

Važno je napomenuti kako su talibani prije nekoliko dana pokrenuli dugo pripremanu proljetnu ofanzivu ”El Feth/Pobjeda” čiji je cilj “eliminiranje okupacije, čišćenje naše muslimanske domovine od osvajača i korumpiranih elemenata u islamskom sistemu, skupa s odbranom i službom vjeri naših sugrađana” naveli su talibani u saopćenju.

“Čak i pored toga što su veliki dijelovi naše domovine oslobođeni od neprijatelja, strane okupacijske sile i dalje vrše vojni i politički utjecaj na našu islamsku zemlju”, dodaje se u saopćenju.

”Pozivamo braću mudžahide da započnu El-Feth operacije s potpunom ozbiljnošću, iskrenošću, povjerenjem, uzvišenom odlučnošću i dobrim raspoloženjem te da liječe srca vjernika koji čeznu za mirom i islamskim sustavom. Shvatite da smo sljedbenici istine, a El-Feth (Pobjeda) se uvijek dodjeljuje istinitoj strani. Imajući na umu Allahova obećanja (s.w.t), bliži se dan ispunjenja džihadske težnje naših šehida, ranjenika, zatvorenika, izbjeglica i potlačenih ljudi, uspostavljanje islamskog sistema i oslobođenje naše domovine od američke okupacije” zaključeno je na kraju proglasa.

Ummet Press