10.8 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Afganistan: Talibani nastavljaju ofanzivu protiv vlade u Kabulu

Glasnogovornik talibana Zabinullah Mujahid rekao je da se vojne operacije vraćaju svom intenzitetu budući da je period smanjenog nasilja, koji je trajao devet dana, i dvodnevnog slavlja zbog potpisivanja sporazuma o završetku američke okupacije, okončan.

”U skladu sa sporazumom između talibana i Amerikanaca, talibani neće napadati strane snage, ali će nastaviti operacije protiv Vlade u Kabulu”, izjavio je Zabihullah za AFP.

Unutar-afganistanski pregovori zakazani su za 10. mart i tada će talibani službeno pozvati Vladu u Kabulu i plemenske starješine koji je podržavaju da im se pokore te da se formira islamska vlada.

Talibani zahtjevaju uspostavu jedinstvene islamske vlade, ukidanje demokratskog sistema odnosno implementacija šerijatskog te preozazbu Afganistana iz ”Islamske Republike” u ”Islamski Emirat”.

”Ova pobjeda je kolektivna pobjeda čitavog muslimanskog i mudžahidskog naroda – naše braće i sestara koji su gotovo dvije decenije davali monumentalne i izvanredne žrtve života i bogatstva. Sporazum o potpunom povlačenju svih stranih snaga iz Afganistana i njihovo buduće ne miješanje u (unutarnje) poslove nesumnjivo je veliko postignuće.

Islamski Emirat širi svoju srdačnu naklonost na sve slojeve društva, posebno na mudžahide, obitelji šehida, zatočene, ranjene, raseljene i naciju u cjelini povodom ovog ogromnog postignuća i smatra ovu veliku pobjedu dio Allahove pomoći, junaštva mudžahida, napora, iskrenosti i žrtava”, rekao je vođa talibana u najnovijem obraćanju.

AJB/AFP/Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes