21 C
Sarajevo
Petak, 1 Jula, 2022

Afganistan: Talibani napreduju u Baghdisu, najveći pokrajinski grad na rubu pada

Na datum kada je afganistanska vojska tokom manifestacije polaganja hifza Kur'ana bombardovala medresu u Kunduzu te ubila oko 150 civila i djece, snage Islamskog Emirata Afganistana pokrenule su žestok vojni pohod na distrikt i grad Bala Murghab koji se nalaze na sjeverozapadu Afganistana.

Prema preliminarnim informacijama talibani su u petak pregazili više sigunosnih položaja afganistanske vojske te se probili u centar grada Bala Murhab koji je glavni i najveći pokrajinski grad.

Abdul Waris Shirzada, guverner distrikta Bala Murghab izvijestio je da je u napadu talibana ubijeno najmanje 35 afganistanskih vojnika, a isti broj je ozlijeđen ili zarobljen.

Mohammad Naser Nazari, član provincijskog vijeća Badghisa, rekao je da je pod talibansku upravu palo sve osim zgrade policijskog zapovjedništva i brigadnog bataljona.

Članovi provincijskog vijeća Badghisa upozoravaju da, ako sukobi između vojske i talibana uzmu svoj danak, kompletan okrug zajedno s gradom može pasti pod kontrolu talibana.

Talibani su navodno blokirali puteve kako afganistanska i američka vojska nebi mogli poslati pojačanja. Američke zračne snage bombardovale su novoosvojene talibanske teritorije u pokrajini Baghdis.

FOTO: Jedna od grupa zarobljenih vojnika

This slideshow requires JavaScript.

VIDEO: Afganistanski vojnici i militanti se predaju talibanima u gradu

Uskoro više…

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes