Afganistan: Talibani napreduju na sjeveru države

Snage Islamskog Emirata, u seriji napada koji su pokrenuti u sklopu proljetne ofanzive ”El-Feth”, zauzeli su 4 vladina vojna punkta u pokrajini Kunduz na sjeveru Afganistana, ubivši pri tome 19 i ranivši 13 pripadnika afganistanske vojske.

Talibani su u borbama zauzeli i sjedište policije u okrugu Chadar Darah u Kunduzu nakon što su se vladine snage povukle. Aktivisti na društvenim mrežama izvještavaju kako će većina položaja oko grada Kunduza sada pod talibanskom kontrolom.

Borbe su zabilježene i u još 3 sjeverne afganistanske pokrajine. Prema izvještajima iz  pokrajine Balkh, dvije vladine vojne baze u okrugu Char Bolak sinoć su bile pod napadom talibana i tada su stradala 3 pripadnika afganistanske vojske dok je jedan ranjen.

12 afganistanskih vojnika je ubijeno i ranjeno u jednodnevnim borbama s talibanima u okrugu Dashti Qala u pokrajini Takhar.

Dalje, talibani su u srijedu preuzeli kontrolu nad 3 vladina vojna položaja u okrugu Rwi Do Ab u pokrajini Samangan, ubivši 5 i ranivši 3 militanta afganistanske vojske.

Izvor: Al-Emarah